25 Temmuz 2010 Pazar

Karaciğer Hastalıklarında Beslenme

Karaciğerin Yapısı ve Görevleri
Karaciğer; diyaframın (göğüsle karın boşluğunu ayıran kas) hemen altında, karnın sağ yanında, sol yanı midenin üzerine uzanan, vücut çalışmasında çok önemli ve karmaşık yapıda bir organdır.Karaciğere, besin öğelerince zengin kanı taşıyan kapıtoplardaman (kapı venası, portal vein, vena porta) ve oksijence zengin kan getiren karaciğer arteri girer. Organdan safra taşıyan ka­nal ile ana kan damarları çıkar.. Bu getirici ve götürücü ana damarlar organ içinde dallanır, gittikçe küçülerek karaciğer hücreleri arasında kılcal damarlar ağıda oluşturur. Kılcal damarlar ağıyla örülmüş olan karaciğer hücrelerine bu yol­la yeterli miktarda kan sağlanır.
Karaciğer, metabolik olayların çok yoğun olduğu bir organdır. Hücrelerindeki altı yüzün üzerindeki enzim çeşidiyle metabolizmada birçok önemli ve kar­maşık görevleri başarır. Bu organın vücut çalışmasındaki görevleri, birbiriyle ilişkili olmak üzere beş ana grupta toplanabilir:
1. Metabolizma: Karbonhidrat, protein, lipit, mineral ve vitaminleri metabolize etmek, ısı üretmek ve vücut ısısını düzenlemek.
2. Dolaşım: Bağırsaklardan kapıtoplardaman ile kam karaciğere taşı­mak ve oradan genel dolaşıma vermek; kan depolayarak vücuttaki toplam kan hacmini denetlemek.
3. Sentezleme ve Salgılama: Safra, fosfolipit, lipoprotein, çeşitli protein­ler, kolesterol, üre, kan pıhtılaşma etmenleri, glikojen gibi birçok önemli mad­deleri sentezlemek.
4. Depolamak: Çeşitli vitaminler, mineraller, glikojen gibi çeşitli madde­leri depolamak; vücudu kan kayıplarına karşı korumak üzere damarlar ve kıl­cal damarlar örüntüsünde kam tutmak.
5. Korumak: Vücuda giren ve vücutta oluşan zararlı maddeleri daha az zararlı ya da zararsız maddelere çevirmek, parçalamak; yetersizliklere karşı ko­rumak için çeşitli maddeleri depolamak, ve sentezlemek.”
Karaciğer hastalıklarında, organ bu görevlerini gerektiği gibi yapamaz ve vücut çalışması bozulur.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web