25 Temmuz 2010 Pazar

Doğum Zamanı ve Doğum Sonrası Sonuçları


DOĞUMUN SONUÇLARI

Doğum bittikten sonra, kadın daha 2-3 saat doğum odasında kalır. Daha. sonra da 3-10 gün kadar klinikte kalarak, muayenelerden geçirilir; bu arada çocuğunu daha iyi tanımayı ve yetiştirmeyi öğrenir.

DOĞUM ODASINDAKİ SÜRE
Çocuk ekleri çıktıktan, apışarası kesişi dikildikten (yapılmışsa) ve dölyatağı eski hacmine kavuştuktan sonra, doğum bitmiş demektir. Tıbbi gözetimin başlıca amacı, atardamar basıncını (tansiyon) ve fizyolojik kanamayı (çocuk ekleri kendiliklerinden çıkmamışlarsa çıkarılmaları gerekmiş olduğundan) izlemektir. Dölyatağının eski hacmine dönmemesi, normal ilaç tedavisine karşın durmamakta direnen kanama, eten ne kadar dikkatle incelenmiş olursa olsun, bir parçasının içerde kalmış olabileceğini akla getirmelidir. Bu durumda, genel uyuşturum altında, çocuk eklerini yapay çıkarma yöntemiyle dölyatağı yeniden yoklanır.


KLİNİKTE GEÇEN SÜRE

Günlük doktor muayenelerinde, loğusanın genel durumunun nasıl olduğu, dölyatağınm eski hacmine dönüp dönmediği ve süregelmekte olan fizyolojik akıntıların miktarı denetlenir. Apışarası kesişinin ya da sezaryen yarasının gerektirdiği bakım yapılır. Anne çocuğunu emzirmek istiyorsa, her emzirmede sütün geliş durumu denetlenir.

Bacaklarda toplardamar iltihabı (flebit) oluşmasını engellemek için, kadının erken olarak ayağa kaldırılması gerekir.

Anne sütü, çocuğun iyi gelişmesi için temel koşullardan biridir. Emzirmenin annenin meme görünümünü mutlaka bozacağı inancı doğru değildir. Emzirme isteği kadından kadına değişir; kadın çocuğuma emzirmek istemiyorsa, sütün gelmesi ilaçla önlenebilir. Ama, çocuk normal ağırlığının altındaysa, emzirmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır.

DOĞUM SONRASİ SORUNLARI

Doğum sonrasında bazı ihtilatlar görülebilir. Bunlar annenin ve çocuğun sağlığını genellikle tehlikeye sokmaz ve tıbbi denetim sayesinde erken teşhis edilebilirler.

Bacaklarda toplardamar iltihapları

rektirebildiği gibi, gereğinden çok gelmesi de memelerde ağrılı bir şişkinlik yaratabilir. Memelerde süt toplanması, çocukta ilk birkaç gün geçici bir beslenme güçlüğü bulunmasından kaynaklanabilir. Memelerde süt toplanması nöbetleri, sütün özel aygıtlarla çekilmesiyle («sağma») giderilebilir.

İltihap belirtileri

Toplardamar iltihabı, iltihap belirtileriyle birlikte bacak toplardamarlarının tıkanmasıdır. Eskiden çok sık raslanan bu olay, günümüzde annenin erkenden ayağa kaldırılmasıyla büyük ölçüde azalmıştır. Baldırlarda ağrı, şişkinlik ve kızarıklar, toplardamar iltihabı olasılığını düşündürmeli ve pıhtılaşmayı önleyici tedavi uygulanarak hastalıkla savaşılmalıdır.

Doğumu kolaylaştırmak amacıyla yapılan girişimlerin sonuçları

Doğum sırasındaki girişimlerin, özellikle de apışarası kesişinin yara yerleri, temizlik koşullarına kusursuz uymanın güç olduğu bölgelerde bulunduğundan, bazı iltihap belirtileri gösterebilirler. Yerel bakım, bu tür iltihaplarla savaşmaya yeterlidir. Yara açılma tehlikesi azdır; açılma olsa bile tehlikeli olmaz.

Alt (normal) yoldan doğum güç olmuşsa, apışarası bölgesinde kan toplanması görülebilir. Ağrılara neden olan bu şişlikler, üstlerine yapılan deri kesisiyle boşaltılabilir.

Fizyolojik akıntılar

Görünüş ve miktar normal ölçülerde kalır. Su kesesinin ufak bir parçasının içerde kalmış olması ufak çapta ve geçici bir iltihap nöbetine yolaçabilirse de, bu durum tehlikeli değildir.

Emzirme

Anne ile çocuğu arasındaki en yakın ilişki olan emzirme, sütün memeye gelinceye kadar izlediği yol açısından, bazı sorunlar çıkarabilir.

Süt gelişindeki anormallikler

Memelerdeki süt toplanmasıyla savaşma ve meme uçlarının bakımına gösterilen özen, meme iltihabını önler. Bakterilerin giriş kapısı, meme başındaki sıyrık ve çatlaklardır. Emme sırasında açılan bu yaralardan giren bakteriler, ya yalnızca meme aylasında yerel bir iltihaplanma yapar ya da lenf yollarıyla yayılarak,bütün memeyi iltihaplandı’ rır. Meme kızarır ve ateş yükselir; belirtiler görüldüğünde, emzirmeye geçici olarak ara vermek gerekir. Lenf yolları iltihabının ihtilatı, meme apsesidir. Antibiyotikler bu olasılığı önler.

Ruhsal belirtiler

Doğumdan sonra, annede özel bir duygusallık belirmesine çok sık raslanır. Genç kadın kolayca ağlar, bunalıma düşme eğilimi gösterir. Bu tepkiler normal ve geçicidir.

SON ÖĞÜTLER

Klinikte kalma süresi sonunda anne, çocuğuyla evine dönerken, hekimden bazı öğütler almıştır.

Çocuk bakımıyla ilgili öğütler

Çocuk hekimi, klinikte geçirdiği süre içinde anneye, çocuğun bakımı, beslenmesi ve gelişmesinin denetlenmesiyle ilgili bilgileri verir.

Üreme sistemiyle ilgili öğütler

Doğum hekimi, görülebilecek fizyolojik kanamaların ortalama süresini (3-6 hafta), âdet kanamalarının (genellikle normal âdet kanamasından daha yüksek miktarda olur) nasıl yeniden oluşacağını ve cinsel ilişkiye ne zaman yeniden başlanabileceğini anlatır, ayrıca, kadının, bir sonraki gebeliğinin hem istendiği zamanda, hem de en uygun koşullarda olması için uygulayacağı doğum kontrol yöntemi konusunda bilgi verir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web