25 Temmuz 2010 Pazar

Kadınlarda Meme Bezinin Oluşumu


Meme bezinin oluşumu, yumurtalık hormonlarının etkisine bağlıdır. Meme bezi taslağı, embriyo yaşamının 4. haftasına doğru ortaya çıkar; memeyle ilgili ilk üstderi çıkıntısı sonradan gelişir. Ergenlik çağı, meme bezi için tam bir durgunluk dönemi değildir: Yavaş ve düzenli bir evrim geçirir. Hipotalamus hipofiz ve gonadlar arasında, işlevsel bir bağlantının ortaya çıkışıyla nitelenen ergenlik çağı, genç kızlarda meme gelişmesinin ortaya çıkışıyla başlar. Bu belirti, ilk âdet kanamalarından 2-3 yıl kadar önce kendini gösterir. Süt verebilmeyi sağlamak için gelişme, gebelik sırasında tamamlanır.

Hormonlar

Âdet çevrimi sırasında ortaya çıkan hormonlar, memenin epitel dokusunda, belirli sayıda yapısal değişikliğe yolaçar. Bu dokunun hormonları algılama yeteneği, kişilere göre değişir: Meme aylasında pigment artışı, dokunun östrojen hormonlarını iyi aldığının belirtisidir. Östrojen hormonları ve progesteron dışında başka hormonlar da meme dokusunu etkileyebilir; sözgelimi, androj enler, bu dokunun büyümesini bastırırlar.

Östrojenler

Östrojenler, meme bezinin boşaltım kanallarını doğrudan etkileyerek ön planda rol oynarlar; süt kanallarının epitel hücrelerinde çoğalma, bu bez düzeyinde tuz ve su tutulması ve dolaylı yoldan, çok önemli bir hipofiz hormonu (LH adı verilen bir hipofiz hormonudur, progesteron salgılanmasını sağlar) salgılanması da, östrojenlerin etkisini gösterir.

Progesteron
Bu hormon, meme bezini etkiler; ama, doğrudan etkisini ancak, bez daha önceden östrojenler tarafından hazırlanmışsa gösterebilir. Progesteron, meme bez torbacıklarında artışa yolaçar; ama, buna karşılık, süt akıtıcı kanalların gelişmesini sınırladığından, östrojenlerin etkisine karşı çıkar. Progesteronun dolaylı etkisiyle, «prolaktin» adı verilen bir hipofiz hormonu oluşur. Prolaktin, sütün oluşmasında önemli rol oynar.

İkincil cinsellik özelliği ve süt salgılama organı olan meme bezleri, değişik hastalıkların yerleşme yeri olabilen bağ ve yağ dokusu kütleleridir.

Yaşlanma

Kadınların yaşı ilerledikçe, meme bezinde de yaşlanma olayları görülür: Meme bezi lopçukları, 35 ya da 40 yaşına doğru, özellikle kadın gebelik geçirmemişse, düzensizleşir. Yaşdönümünün ortaya çıkışıyla, bütün çevrimsel hormon değişiklikleri yiter; bezle ilgili öğeler körelir, göğsün büyük bölümünü artık yalnızca yağ dokusu oluşturur.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web