5 Ekim 2008 Pazar

DOĞAL SAÇ BOYALARI ELDE ETMENİN YOLLARI

Kına Kleopatra zamanından bu yana saç boyamakta başarıyla kullanılagelmiştir. Her ne kadar zamanımızda kimyasal boyalar moda olmuşsa da, birçok
ülkede kına hala kullanılmaktadır. Kınayla boyanan saç 6 ay kadar rengini korur. Bu nedenle, saçı boyamadan önce küçük bir deneme yapmak yerinde olur. Ayrıca kına her saçta aynı rengi de vermeyebilir. Bunun için önce bir tutam saç kesip kına sürmeli, 20 dakika bekledikten sonra çalkalayıp kurumaya bırakmalı ve elde edilen renge bakmalı.
Saçın kınayla boyanması :
2-3 çorba kaşığı dolusu kına, yeterince sıcak su,
Toz halinde olan kına suyla karıştırılarak macun önceden ıslatılmış saç diplerine saçlar yol yol açılarak sürülür.
Sonra saçlar taranır. Elde edilmek istenen renge göre, 20 dakikadan 2-3 saate kadar, bazen tüm bir gece bekletilir. Sonra saçlar çalkalanır. Değişik bir ton elde etmek istenirse kınaya papatya karıştırılabilir. Beyaz ve san saçlara kınanın saf olarak sürülmesi salık verilmez.
Kumral saç boyası :
1/2 fincan kurutulmuş adaçayı
1 tatlı kaşığı karanfil
1 çorba kaşığı kına
2 fincan su
Adaçayı geceden kaynar suya konur, ertesi gün süzülür. Kınayla karanfil karıştırılır; içine. macun halini alacak kadar adaçayı losyonundan katılır.
Saçlar şampuanla yıkanıp havluyla kurutulduktan toz halinde sonra, macun düzgün bîr biçimde saçın her yanma, saç diplerim tarakla yol yol açarak sürülür. Sonra saçlar taranır. Elde etmek istenen renge göre 30 dakika, daha koyu bir renk için 1-2 saat veya daha fazla bekletilir.
Bundan sonra saçlar sıcak suyla çalkalanır. Bu uygulama saca kızıl-kahverengi bir ton verir. Pek tabiidir ki, elde edilen renk saçın cinsine ve önceki rengine bağlı olacaktır. Cevizin taze, yeşil dış kabuğundan da saç boyası yapılabilir. Ceviz kabuğu güçlü bir boya olduğundan, kolaylıkla cildi ve elleri boyar. Bu nedenle boya yaparken ellere eldiven geçirmeli; cildin gereksiz kısımlarını boyamaması için de yüze yakın olan saç diplerine biraz zeytinyağı veya vazelin sürmeli. Cevizin taze yeşil dış kabuğu sıcak suda kaynatılır. Su yarıya inince ateşten çekilir. Soğuduktan sonra süzülür. Uzun süre bozulmadan dayanması için içine bir miktar alkol konur. Saçlar istenilen rengi alıncaya kadar pamukla her gün saç diplerine sürülür. Daha sonra haftada 1 veya 2 kez sürmek yeterlidir.
Koyu renk saçlara boya: (ağarmaya yüz tutan saçlar için)
2 çorba kaşığı koyu çay
2 çorba kaşığı kurutulmuş adaçayı
2 fincan su
Çay ve adaçayı suda 25-30 dakika kaynatılır. Birkaç saat bekletilip süzülür ve saç diplerine sürülür. Bitkilerden yapılan boyaların saca renk vermesi için
uzun süre her gün uygulanmaları gerekir. Daha sonra haftada 1 veya 2 uygulama yeterli olabilir, istenilen renk elde edildikten sonra daha da seyrek sürülebilir.
Koyu renk saçlara parlaklık vermek için :
Bir miktar çay kaynatılır. Birkaç saat sonra süzülüp saca sürülür. Çayın rengi ne kadar koyuysa renk de o kadar parlak olur.
Koyu renk saça parlaklık vermek için
Ceviz yaprağı kaynatılır. Bir süre demlendirildikten sonra süzülür ve losyon olarak saça sürülür. Saça parlaklık verir ve güçlendirir.
Kumral ve sarı saçların rengini açmak için :
3 avuç papatya
1 limonun suyu
bir miktar su
Papatya suda 3-5 dakika kaynatılır. Bir saat bekledikten sonra süzülür. İçine limon suyu katılır. Kuru saca ve saç diplerine sürülür. Mevsim yazsa güneşte kurutulur.
Koyu renk saçlara röfle vermek için ;
bir miktar soğan kabuğu
bir miktar su
3 çorba kaşığı çay
Soğan kabuğu suda kaynatılıp soğumadan süzülür. İçine çay katılıp 15 dakika demlendirdikten sonra tekrar süzülür. Losyon daha ılıkken saçlar çalkalanır.
Kaynak:Ekoses.com

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web