11 Ocak 2010 Pazartesi

Badminton Saha Ölçüleri


Badminton, açık havanın olumsuz etkilerini önlemek amacıyla genellikle kapalı alanlarda oynanır. Kort 13.40 m uzunluğundadır. Genişlik teklerde 5.18m, çiftlerde ise 6,10m’dir.Teklerde servis atış alanı çiftlerdekinden daha uzundur ve arka dip çizgiye kadar gider. Sahayı iki eşit parçaya ayıran filenin yüksekliği 155cm dir. Ağ gözenekleri 1.5 - 1.7cm kadardır.Ağı geren direkler oyun alanı içine dış sinir çizgilerinin üzerine dikilmelidir. Oyun alanı çizgileri beyaz, sarı renklerle belirgin olarak çizilmelidir. Kalınlığı 4cm olan bu çizgiler oyun alanının içinde sayılır. Uluslar arası müsabakalarda salonun korta olan tavan yüksekliği en az 7.8.m-9 m olmalıdır. Badminton alanının yan çizgilerinin duvara uzaklığı en az 90 cm, bitiş çizgilerinin uzaklığı ise en az 150 cm olmalıdır.
File koyu renkli ip yada plastik malzemeden yapılmış olup, file karesinin ölçüleri en az 1.5 cm en çok 2 cm olmalıdır. File direkten direğe iyice gerilmeli ve oyun alanı ortasında yüksekliği 1.524m direklerde ise 1.55m olmalıdır. Filenin eni, 76 cm olup her iki oyun sahası yönünde kalınlığı 3.75cm (toplam 7.5cm)olan beyaz bir bant ile üst kısım dan sarılıdır. Bu kısmın içinde metal tel veya iple file üst kısmından eşit yükseklikteki her iki direğe bağlanır.
DİREKLER
Çiftler oyunu alanı yan çizgileri üzerinde yerleştirilen file direklerinin yerden yüksekliği 1.55m olmalıdır. Direkler taşınabilir yada sabit olabilir. Çiftler oyun alanı yan çizgileri üzerine yerleştirilemeyen direkler için, yan çizgilere 4 cm genişliğinde bir bant fileye dikey olacak bir şekilde konularak oyun alanı genişliği tespit edilebilir.

TÜY TOP

Tüy top, tüy ve top olmak üzere iki kısımdan meydana gelir. Tüyler kaz yada ördek tüyünden toplam 14-16 adet olarak belirlenmiştir.(müsabaka topu) Bunun yani sıra antrenmanlarda kullanılan tüy kısmi sentetik maddelerden yapılmış olan toplarda mevcuttur. Tüylerin uç kısımlarında top üst kısmına olan uzaklıkları 6.4 cm ile 7.0 cm olmalıdır. Tüylerin top kısmına monte edildiği üst kısmın çapı 5.4 ile 6.4cm dir.Tüyler pamuk ipliği ile sıkıca birbirine tutturulmalıdır. Top kısmı ise çapı 2.5 cm den 2.8 cm e kadar olan mantardan oluşur. Mantar alt kısmından yuvarlaştırılmış, ince beyaz deri ya da benzer özelliklere sahip bir metaryal ile kaplanmıştır. Anlatılan özelliklere sahip tüy top müsabaka topu olarak kabul edilmektedir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

çok farklıymış.asla oynayamam

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web