18 Ocak 2010 Pazartesi

Zencefilin Faydaları



Zencefil;
Çok yıllık,150 cm'ye kadar boylanabilen,kamış görünümünde,otsu bir bitkidir.Yaprakları mızrak biçiminde,sivri uçlu ve tarçın kokulu;çiçekler turuncu sarı renkli ve birçoğu bir aradadır.Bitkinin kullanılan kısmı kökleridir.Kökleri basitçe toplanıp açık havada kurutulursa gri zencefil;özel bıçaklarla dış tabakası soyulur,suyla yıkanır ve güneşte kurutulursa beyaz zencefil elde edilir.Güneydoğu Asya'da doğal olarak yetişir.Kuzey ve Güney Yarıküre'nin tropikal bölgelerinde kültürü yapılmaktadır.Hindistan,dünyanın en büyük zencefil üreticisidir.Üretilen ülkelere göre ''Nijerya zencefili'',''Çin zencefili'',''Afrika zencefili'',''Koşin zencefili'' olarak isimlendirilen tipleri vardır.Bunlardan en makbulü '' Kalküta zencefili'' adı verilen Hindistan'da üretilen tiptir.
Zencefilin Kullanım Alanları;
Sağlıkta:Uyarıcı,midevi,terletici ve kızartıcı etkilidir.Taşıdığı şogaol ve gingerol zencefile bulantı giderici etkisini kazandırır.Bu nedenle zencefil taşıt tutmalarında etkilidir.Bğırsak kaslarının hareketini aktive eder,tükürük salgısını uyarır,mide salgısını artırarak sindirimi kolaylaştırır.Kuvvet verici,iştah açıcı,sindirimi kolaylaştırıcı ve gaz söktürücü özelliklerinden dolayı kullanılır.Ayrıca hafif gastritlerde olumlu etki gösterir.Halk ilacı olarak da midevi,balgam söktürücü olarak bilinir ve soğuk algınlığına kullanılır.
Gıdada:Genellikle şerbet,meşrubat ve likör yapımında kullanılır.Çeşitli pastalara,keklere,meyve salatalarına,dolmalara,pilava ve her türlü beyazpeynire ilave edilir.Hintlilerin ''kori'' adlı baharat karışımında yer alır.
Çok yıllık,150 cm'ye kadar boylanabilen,kamış görünümünde,otsu bir bitkidir.Yaprakları mızrak biçiminde,sivri uçlu ve tarçın kokulu;çiçekler turuncu sarı renkli ve birçoğu bir aradadır.Bitkinin kullanılan kısmı kökleridir.Kökleri basitçe toplanıp açık havada kurutulursa gri zencefil;özel bıçaklarla dış tabakası soyulur,suyla yıkanır ve güneşte kurutulursa beyaz zencefil elde edilir.Güneydoğu Asya'da doğal olarak yetişir.Kuzey ve Güney Yarıküre'nin tropikal bölgelerinde kültürü yapılmaktadır.Hindistan,dünyanın en büyük zencefil üreticisidir.Üretilen ülkelere göre ''Nijerya zencefili'',''Çin zencefili'',''Afrika zencefili'',''Koşin zencefili'' olarak isimlendirilen tipleri vardır.Bunlardan en makbulü '' Kalküta zencefili'' adı verilen Hindistan'da üretilen tiptir.
Zencefilin Kullanım Alanları;
Sağlıkta:Uyarıcı,midevi,terletici ve kızartıcı etkilidir.Taşıdığı şogaol ve gingerol zencefile bulantı giderici etkisini kazandırır.Bu nedenle zencefil taşıt tutmalarında etkilidir.Bğırsak kaslarının hareketini aktive eder,tükürük salgısını uyarır,mide salgısını artırarak sindirimi kolaylaştırır.Kuvvet verici,iştah açıcı,sindirimi kolaylaştırıcı ve gaz söktürücü özelliklerinden dolayı kullanılır.Ayrıca hafif gastritlerde olumlu etki gösterir.Halk ilacı olarak da midevi,balgam söktürücü olarak bilinir ve soğuk algınlığına kullanılır.
Gıdada:Genellikle şerbet,meşrubat ve likör yapımında kullanılır.Çeşitli pastalara,keklere,meyve salatalarına,dolmalara,pilava ve her türlü beyazpeynire ilave edilir.Hintlilerin ''kori'' adlı baharat karışımında yer alır.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web