13 Ekim 2008 Pazartesi

BİLDİK KOKULARI TANIYAMAMAK ALZHEIMER BELİRTİSİ OLABİLİR

ABD`de yapılan bir araştırma sonucu, bildik kokuları tanımakta güçlük çekmenin Alzheimer hastalığı belirtisi olabileceği ortaya çıktı.

Doktorlar, 54 ila 90 yaşlarındaki 589 kişi üzerinde yaptıkları araştırmada, deneklerden limon, çikolata, karabiber, muz, benzin ve sabun gibi çok bilindik 12 kokuyu tanımalarını istediler. Deneklerin hiçbirinin, araştırmanın başlatıldığı 1997 yılında beyine bağlı bir sıkıntısı bulunmuyordu.

Hekimler daha sonra 2002`ye kadar her yıl düzenli olarak deneklerin beyinsel kapasitelerini test ettiler, denekleri klinik ve nörolojik açıdan muayene ettiler.

Araştırmanın yapıldığı 5 yıl boyunca testler, en az dört hata yapan deneklerin, birden fazla hata yapmayanlardan yüzde 50 fazla beyin faaliyetine bağlı bir rahatsızlığa yakalanma olasılığı bulunduğunu gösterdi.

Bu ayki "Archives of General Psychiatry" dergisinde de yayımlanan araştırmanın başındaki Chicago Rush Tıp Fakültesi`nden Dr. Robert Wilson, buna karşın yaşa bağlı nörobiyolojik ve koku alma sorununun kökeninin hala bilinmediğini belirtti.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web