25 Temmuz 2010 Pazar

Bebeğin Görünüşte Ölü Doğması


ÇOCUĞUN GÖRÜNÜŞTE ÖLÜ DOĞMASI

Bazen, çıkarılan çocuk ölü görünümlüdür: Hareket etmez, soluk almaz. Gene de hafif bir kan dolaşımı vardır; yeniden canlandırma olanaklarının tümünden yararlanılarak, bu dolaşımı korumak ve güçlendirmek gerekir.

Nedenleri

Başlıca neden, dölyatağı boynunun açılma dönemi sonuna doğru dölütün yeterince oksijen alamamasıdır. Oksijenlenme yetersizliği, çocuk eklerinin anormalliğinden (etenin iyi görev yapamaması ya da kordonun yeterli dolaşım sağlayamaması) ya da annedeki bir hastalıktan (genel bir oksijenlenme yetersizliğine neden olan kalp ya da akciğer rahatsızlıkları) ileri gelebilir.

Oksijen yokluğu (anoxia) ile birlikte ya da tek başına doğum travmaları (kaşık kullanımı ya da bebeğin kalçadan gelmesi), daha az rastlanan nedenlerdendir. Erken doğmuş çocuklar, travmalardan, normal süre sonunda doğanlara oranla daha çok etkilenirler.

Çocuğun görünüşü

Çocuğun görünüşte ölü doğması durumunda, iki görünüş tipi sözkonusudur: Mavilik; beyazlık.


Mavilik
Bebek morumsu mavi renktedir; hareketsizdir; soluk da almamaktadır. Ama biraz tepki gösterebilir; kalp çalışması da çoğunlukla oldukça iyidir. Yeniden canlandırma sayesinde, olumsuz belirtiler hızla geriletilebilir.

Beyazlık

Çocuğun rengi soluk ve balmumu görünümündedir. Tepki yoktur, kalp atışları da iyi değildir. Yoğun bir tedavi bile ölümle sonuçlanabilir.

TEDAVİ

Neden ne olursa olsun, dölütün iyi durumda olmadığı, doğumdan hemen sonra anlaşılır. Çocuk, yeniden canlandırma odasma alınarak ısıtılır; boynu, solunum yolu iyice açık olacak biçimde, elden geldiğince gergin ve baş geriye bükük tutulur. Yeniden canlandırmayı yöneten uzmanın kolayca sonda yerleştirebilmesi için, göbek kordonu girişime hazır bulundurulmalıdır.

İlk iş, tıkanıklığı açmaktır; bazen, larengoskop kılavuzluğuyla soluk borusu içinden salgıları çekme olanağı bulunur. Maskeyle ya da soluk borusuna boru konarak (gerektiğinde) oksijen sağlanır. Kullanılan tek gaz oksijendir. Kordona sokulan sonda aracılığıyla alman kanda kan asitliğini (pH) ölçmek, asitliği düşürücü ve solunum merkezlerini uyarıcı ilaç vermek olanakları elde edilir.

Çoğunlukla, kısa bir yeniden canlandırma çalışması gereklidir. Kuvöze alman çocuk, bundan sonra yalnızca klinik olarak izlenir. Bazı durumlarda, özel servise alarak soluk borusuna boru koymak ve kordonun göbek toplardamarından serum vermek gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web