25 Temmuz 2010 Pazar

Dölütün Ölmesi


DÖLÜTÜN ÖLMESİ

Dölüt, gebeliğin herhangi bir döneminde dölyatağı içinde, annedeki ya da yumurtadaki bir hastalık nedeniyle ölebilir.

NEDENLERİ

Dölütün gelişmesi çeşitli nedenlerle durabilir.

Annenin hastalığı

Atardamar basıncı yüksekliği gibi geçici, şeker hastalığı gibi kalıcı bir organik bozukluk ya da enfeksiyon hastalıkları türünden bir hastalık sözkonusu olabilir.

Dölütün gelişmesinde anormallik

Uzun süren bir gebelik, kan uyuşmazlığının ciddi biçimleri, etenleri birbiriyle ilişkili ikizler arasında dolaşım dengesizliği, kordon anormallikleri ya da.saptanması güç genetik nedenler, yumurtanın gelişmesinde anormallikler yaratabilir. Sözkonusu belirtiler sonucunda dölütün canlılığı sona erer, ama hemen dışarı atılmayabilir. Ölü dölüt hemen dışarı atılmazsa, dokularının mikroptan arınmış ortamda giderek yıkılmasının sonucunda, dokularda bazı değişiklikler başlar: Deri soyulur; sıvı dolu büyük kesecikler oluşur; iç organlarda yumuşama ve dokularda erime sonucu, dölüt yumuşak bir kütle halini alır. Gözler içeri çöker, kafatası dikişleri ve eklemler gevşer.

Etkin hareketler (olmuşsa) klinik olarak ortadan kalkmıştır; dölyatağının hacmi artmaz, küçük kalır; kalp sesleri duyulmaz olur; dölütün kutupları (kafa ve kalçalar) belirsizleşir; röntgen filminde, gelişmenin durduğunu gösteren kafatası ve omurga kemikleri anormallikleri saptanır.

Bu dönem genellikle kısadır (1 hafta kadar); ama 1 ya da 2 ay uzadığı da olur. Bu durumda, olayın kadın üstündeki ruhsal etkilerine karşın, yersiz girişimlere başvurmaktansa, olanaklar elverdiğince sancıların kendiliğinden başlamasını beklemek doğru olur.

Sancılar genellikle kendiliğinden başlar ve özel güçlükler çıkarmaz. Gene de, annenin dikkatli bir gözetim altında bulundurulması gereklidir.

DOĞUM SÜRECİ SIRASINDA DÖLÜTÜN ÖLMESİ

Dölüt, dölyatağı boynunun açılma dönemi sırasında oksijenlenme yetersizliği çekerse, çok dikkatli bir gözetime karşın, bazen kurtarılamaz. Bu durumda, gözetim ne kadar iyi olursa olsun, çocuğun yeniden canlandırmayla kurtarılabilecek kadar çabuk çıkarılması genellikle olanaksızdır. Bu durumda doğum güç olsa bile, maddi sorun kalmamıştır. Ama bu tür olaylar artık son derece azalmıştır ve ancak kordon sarkması durumunda görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web