25 Temmuz 2010 Pazar

Fizyolojik Gelişim

Fizyolojik gelişim
Günümüzde kızlar, ergenlik çağına 150 veya 100 yıl öncesine oranla daha erken girmektedirler. Geçen yüzyılın başlarında kız çocukları ilk âdetlerini 17 yaşında görürken, günümüzde bu olay 13 yaşlarında başlamaktadır.
Çocukların ergenlik çağına daha erken girmelerinin çeşitli sebepleri vardır. Ge­lişmiş hayat şartlarının sağlıklı beslen­me, çeşitli hastalıkların tedavisinin mümkün olması vb.bunun üzerinde çok büyük etkisi vardır kuşkusuz.
Ergenliğin ilk belirtileri kız çocuklarında ortalama 11 yaş dolaylarında görü­lür. Ancak en erken 8, en geç 13 yaşla­rında başlaması da mümkündür.
Yağların belirli yerlere toplanmasıyla birlikte genç kızın vücudunda göğüsler teşekkül eder. Boy uzar, ses kalınjasrf’î vücudun çeşitli yerlerinde tüyler belirt meye başlar. Kalça kemiği arasındaki boşluk, iç kısımdaki üreme organlarının gelişimine yer bırakacak şekilde genişle­yerek karakteristik kadınsı şeklini alma­ya başlar. Bütün bu belirtiler ilk âdet kanamasının olmasından yaklaşık iki yü önce başlar.
Ergenlik çağındaki değişmeler olduk­ça hızlı gelişir ve çok etkileyicidir. Ço­cuklukta geçirileni ağır tempolu, düzenli gelişmelerin tersine bu dönemde gelişim birdenbire hızlanarak çocukta yeni özel­likler ortaya çıkar. Esasında çocuğun tam bir ergenliğe ulaşması yıllar alır. Gelişimin ne kadar süreceği kişiden kişi­ye değişir.
Bütün bu değişimler sırasında cild kalınlaşır. Ve hormonların etkisiyle cild gözenekleri genişler. Yağ bezlerinin faa­liyetlerinin artması sonucunda, cild da­ha yağlı bir hal alır. Bu da ergenlik sivil­celerine yol açar. Ter bezlerinin daha ak­tifleşmesi sonucunda da vücut kokusu kanamanın ne zaman başlayacağım tah­min etmek zor olur.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web