25 Temmuz 2010 Pazar

İkin­cil Seks Karakterleri


Üreme organları erkek ve kadına üreme hücrelerini birleştirme yeteneğini verir. Onları desteklemek için tabi­at, ikincil seks karakterleri adı verilen başka farklar ver­miştir. Üreme organlarını ve aynı zamanda üreme hücre­lerini kapsayan birincil seks karakterlerine karşılık ikin­cil seks karakterleri, cinsel ilişkiler ve çoğalmayla yakın ilişkisi olmayan, canlı varlığın erkek ya da dişiliğini belir­leyen değişik fiziksel özelliklerdir.
Vücut gelişmesinin ilk yıllarında cinsel farklar ancak dış cinsel organlar arasındaki farklılıklar, yani birincil seks karakterleri aracılığıyla belli olur. ikincil seks ka­rakterleri sonradan, dereceli olarak bulûğ çağında ortaya çıkmaya başlar. Genç kızlar için bu dönem genellikle 13. ile 15. yaşlar arası, erkek çocuklar için 11. ile 15. yaşlar arasıdır. Cinse bağlı olarak hızlanma ve gecikmeler görü­lebilir. Bulûğ çağında genç kızlar erkeklerden daha hızlı büyür.


Üreme bezleri olgun hücre yapmaya başlar başlamaz, daha önce sözünü ettiğimiz ve kana dökülen üreme hor­monunu da salgılamaya başlar. Öteki etkilerini bir kenara bırakırsak, bu hormonun ikincil seks karakterlerinin doğmasına sebep olduğunu söylemek gerekir. Erkeğin üre­me hormonu kadınınkinden farklıdır. Aynı şekilde ikincil seks karakterleri de oldukça farklılık gösterir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web