25 Temmuz 2010 Pazar

Döl Yatağı Borusu Kanseri


Dölyatağı borusu kanseri, kadın üreme organları kanserlerinin yüzde 0,1-1′ini oluşturur. Çoğunlukla, klinik muayeneyle teşhis edilemez; genel kanser araştırma incelemelerinin uygulanması gerekir.

Nedenler

Dölyatağı borusu kanseri, yaşdönümüne yaklaşmış ya da yaşdönümüne girmiş kadınlarda ortaya çıkar.

Dölyatağı borularmdaki süreğen bir enfeksiyon, ortaya çıkışını kolaylaştırabilir.
Anamotik Görünüm

Bozun, çoğunlukla, kapalı bir dölyatağı borusunda gelişir. Biçimi, yalın dölyatağı borularında sıvı toplanması ya da kan toplanması gibidir. Boyutu değişken, ender olarak çok büyüktür. Borular morarmış, birçok iltihaplı yapışıklık ortaya çıkmıştır.

Mikroskopta, dölyatağı mukozasının salgı yapısını gösteren bir kanser (adenokarsinom) görülür.

Klinik belirtiler

Sulu akıntı

Hastalığın başlıca belirtisi, çoğunlukla berrak, bazı hastalarda kanla karışık olan bir sıvı salgılanmasıdır. Akıntının sona ermesinden sonra, dölyatağı boruları boşalmış olduğundan, satıcı tipindeki çatı bölgesi ağrıları da son bulur. Pek tipik olmayan biçimlerde, sulu akıntının teşhise fazla yararı olmaz; daha çok, âdet kanaması dönemi dışında kanamalara benzer.
Ağrılar

Mutlaka bulunmazlar ve geç dönemlerde ortaya çıkarlar; ya dölyatağı borularının gerilmesinin sonucu olan sancı tipinde ağrılardır ya da enfeksiyon eklenmesinin sonucu olan yalın ağrılardır.

Klinik muayene
Bazen, evriminin dönemine ve dölyatağı borusunun gerilme derecesine bağlı olarak dölyatağı çeperinde bir kütle ortaya çıkarılabilir. Ama, genellikle, klinik muayenede bir şey bulunamaz.

Yalın bir dölyatağı borusu hastalığı sırasında, teşhisi koymak için, klinik muayene yeterlidir; ama, bir kanserin teşhisi için, yeterli değildir ve tamamlayıcı muayeneler uygulamak gerekir.

Tamamlayıcı muayeneler

Karın içine bakma muayenesi

Yapışıklıklara çok sık raslanması ve dölyatağı borusunun belirgin görünümü nedeniyle, çoğunlukla bu incelemeye gerek duyulmaz.

Dölyolu mukozası hücre incelemesi

Pozitif sonuç verdiği durumlarda, son derece yararlıdır. Ama, genellikle, negatif sonuçlar alındığından, teşhis daha çok cerrahi yöntemlerle sağlanır.

Dölyatağı, dölyatağı borusu filmi çekme

Tipik biçimlerde türdeş olmayan, kenarları düzensiz dölyatağı borusunda sıvı toplanması görünümü vardır. Bu görünümler, değişik filmlerde değişmez; ama, yalın bir dölyatağı borularında sıvı toplanması görüntüsü de olabilirler. Yöntemin değeri, dölyatağı borusunda bir anormallik göstermesidir; sözkonusu anormalliğin klinik belirtilerle birlikte bulunması, yaşdönümüne yakın ya da yaşdönümüne girmiş kadınlarda kanserden kuşkulanmaya yöneltir.

Evrim

Uzun süre, dölyatağı borusunun içinde, kapalı biçimde gelişen hastalık, her şeyden önce yereldir; ama; tedavi uygulanmazsa, çok kötü sonuçlar doğurabilir. Yayılma, çeşitli biçimlerde olabilir:

— dölyatağı borusundan yumurtalığa, daha sonra da dölyatağına ve komşu organlara (karın zarı, sigmamsı kalın barsak, sidik torbası) doğru yavaş bir biçimde;

— kan ya da lenf yoluyla yumurtalık ve dölyatağına sıçramalar biçiminde.

Tedavi

Hastalığın tedavisi, yalnızca cerrahi yöntemlere dayanır. Her iki borunun da çıkarılmasıyla birlikte, dölyatağı borusu çıkarma girişiminden sonra, ışın tedavisi uygulanır.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web