KADINDA ÜRÜME ORGANLARININ YER DEĞİŞTİRMESİ
Karın boşluğunu dolduran organlar üstte diyafram, önde karın zarı ve altta da leğen tabanıyla çevrilidir. Bu organlar birtakım aşıcı bağlarla normal yerlerinde az çok sabitleştirilmiştir. Aralarında hiçbir boşluk yoktur ve hepsi birbirine yapışıktır. Böylece sanki karşılıklı olarak birbirinin yükünü kaldırmış olurlar. Kas duvarları, fizyolojik değişmelerden doğacak ya da dıştan gelecek basınç artmalarına karşı normal karın içi basıncını aynı tutmaya çalışır. Bu yüzden kaslar kasılma ve gevşemeleriyle sürekli bir denge durumundadır. Şüphesiz ki her bir organ, yukarıda söylediğimiz şartlar altında az çok bir yer değiştirme yapabilir. Ama, bu her zaman normal sınırlar içinde kalır. Eğer karın içi basıncı duvarların zayıf noktaları üzerinde sürekli olarak etki yaparsa o zaman fıtıklar ortaya çıkar.
İşte karın boşluğunu çeviren yumuşak kısımlar arasında zayıf olan bir nokta da cinsel yarıktır. Kadında bu yarık, erkekte olduğu gibi yalnız idrar ve sindirim sistemlerinin sonlanmasıyla ilgili değildir. Aynı zamanda çiftleşme organına ve doğum sırasında çocuk başına da yol verecektir. Bu nedenle, genişlemeye uygun bir yapıya sahip olması gerekir. İşte bu yapı ve özellik aynı zamanda onun daha zayıf olmasına da sebep olur.
Üreme organlarının yer değiştirmelerinden söz edilince daha çok rahimle ilgili olanlar anlaşılır. Rahim normalde gövde ve boyun kısımları öne bakan bir açı yapar. Öne doğru tümüyle leğen ekseni üzerinde yatmış bulunur Onu bu şekilde tutan aşıcı bağları ve dayanak cihazları vardır.
Rahmin yer değiştirmeleri sağa, sola, öne, arkaya, yukarı ya da aşağıya doğru olabilir. Bir de rahimin çeşitli yönlere doğru yatması ya da gövde kısmının boyuna oranla çeşitli yönlere doğru bükülmesi söz konusudur. Yani rahim öne, arkaya, sağa ve sola doğru yatabilir ya da gövde kısmı boyun kısmının üzerinde gene öne, arkaya, sağa ve sola doğru bükülebilir. Ama, bütün bu saydıklarımız arasında pratikte önemi olan ve en sık rastlanan 3 şekil vardır:
1 — Gövdenin boyun üzerinde öne doğru aşırı bükülmesi: Bu gibi durumlarda rahmin kas yapısı normalden daha sert ve katıdır. Gövde ve boyun parçaları çocukluktaki oranlarını korumuştur. Bunun yanı sıra kişisel yapıda da birtakım sapmalar görülür. Örneğin kadında çocuksu tip, ikincil seks karakterlerinde eksiklik, yağlanma, gibi durumlar göze çarpar. Belirtiler yönünden hastalar kadın hastalıkları hekimine genellikle sancılı âdet görme, bel ağrıları, akıntı, az ya da çok kanama, âdet süresinin azalması ya da çoğalması gibi şikâyetlerle başvurur. Bunların yanı sıra peklik, ishal, terleme, iştah bozuklukları, sindirim bozuklukları, başağrısı, yorgunluk gibi bir sürü şikâyetler de ortaya çıkabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder