25 Temmuz 2010 Pazar

Vücut imgesi ve cinsellik üzerindeki etkisi


Yeni bir vücut imgesine alışmak zordur, özellikle vücu­dunuzdaki değişiklik, benlik algılamanızda önemli yeri olan bir konuda gerçekleştiyse. Kadınlar, göğüslerini cinsel kimliklerinin, cinselliklerinin ve elbette bebeklerini doyur­manın güçlü bir duygusal aracı olarak görürler. Bu neden­le göğüs, kadın için hayli değeritbir organdır. Göğsünü kaybetmenin pek çok kadın için büyük bir darbe olması şaşırtıcı değildir ve bu kadınlar kendilerine verdikleri değe­rin odak noktasını değiştirmekte güçlük yaşarlar.
însanlann göğüs ameliyatına verdikleri tepkinin ve bu konudaki rahatsızlıklannın, yaş ilerledikçe ortadan kalka­cağı genellemesini yapmak doğru değildir. Yaşı ilerlemiş pek çok kadın da, göğüslerini kaybetmekten ve vücudun­daki değişiklikten dolayı sarsılır. Menopozla birlikte ‘kadın olma’nm belirtilerinden birinden zaten yoksun kalan bu kişiler için, göğüslerini kaybetmek ikinci bir darbe olur.


Molly de böyle bir örnek. Teşhis konulduğunda 62 ya­şında olan Molly, lumpektomi operasyonu geçirmiş ve vü­cudunun ameliyattan sonraki görünüşüne alışmakta bir hayli zorlanmış: Göğüslerden birini kaybetmek, her yaştan kadın ve onun eşi için kabul edilmesi zor bir durumdur. Bu değişik­lik, psikolojik nedenlerden ötürü bir süreliğine cinsel ilişki­yi durdurabilir. Bazen de erkek, kadının sağlığını düşüne­rek cinsellikten kaçınabilir. Oysa kadın, bunu reddedilme olarak görüp kendini daha da çirkin hissedebilir. Böylece, kimse ilk adımı atmak istemez. Bazen de, önceden iki ‘eşit ve sağlıklı’ insanken, ameliyattan sonra biri ‘hasta’, diğe­ri ‘bakıcı’ olan bir çifte dönüşmek düşüncesiyle, eşler cin­sel duygularını bastırabilir. Kemoterapinin erken menopo­za neden olduğunu belirtmiştik; bu da, göğüs kanseriyle il­gili diğer meselelerle birleşince kadının cinsel duygulanın ciddi bir biçimde etkileyebilir.
Zamanla pek çok çift bu türden sorunlan aşar. Her iki taraf da, kadının yeni görünümüne alışır ve cinsel duygu­lan normale döner. Ama yine de herhangi bir çatışma ya da yanlış anlama yaşanmadan profesyonel yardım almak­ta fayda vardır.

8 yıl önce mastektomi geçiren 44 yaşındaki Jill, hâlâ geçirdiği operasyonun etkilerine alışmaya çalışıyor çünkü mastektominin duygulan üzerindeki etkisinden henüz tam olarak kurtulamamış: Bildiğiniz gibi, erkekler de göğüs kanserine yakalanabi­liyor ve bu hastalığın erkekler arasındaki seyrekliğinden ötürü kendilerini yapayalnız hissedebiliyorlar. Tıpkı kadın­ların, göğüs kanseri tedavisiyle cinsel kimliklerinin zede­lendiğini hissetmeleri gibi, erkekler de genellikle kadınlann yakalandığı ve hormon dengesizliğiyle ilgili bir hastalığa tutulduklan için erkekliklerinin zedelendiğini düşünebilirler.
Neyse ki, Cardiff Üniversitesi’nde’yürütülen bir araştır­ma (Iredale-2003), göğüs kanseri teşhisi sonucunda er­keklerde ortaya çıkan utanç duygusunun çok fazla olma­dığını göstermiştir. Ne var ki, pek çok erkek, kendi başına gelinceye kadar, bu hastalığın erkekleri de tehdit ettiğinin farkında değildir.
2000 yılının Mart ayında, 40 yaşındayken göğüs kan­seri olduğunu öğrenen Philip’in vücudunun görünümüyle ilgili bir sorunu yok. Ama erkeklerin, kendilerinin de gö­ğüs kanserine yakalanabileceklerinin farkında olmalan ge­rektiğine inanıyor:

Hastalığın nüksetmemesi için ne yapabilirim?
Göğüs kanserinin kontrol edilebilir bir nedeni olmadığı gibi, hastalığın tekrarlamasını engellemenin de kesin bir yolu yoktur. Ancak beslenme gibi bazı konularda dikkatli olmakta fayda vardır. Beslenme alışkanlığının bu hastalık üzerindeki önemine inanan araştırmacılar, göğüs kanseri­nin seyrek görüldüğü ülkelerde yaşayan kadınların bes­lenme alışkanlıklarını ortaya koyan çalışmalar yaparlar. Bol miktarda meyve ve sebzeden oluşan bir diyetin, kişiyi göğüs kanserinden bir nebze olsun koruduğuna; diğer yandan kırmızı et ve sosis, hamburger gibi işlenmiş et yö­nünden zengin diyetlerin hastalık riskini arttırdığına dair kanıtlar bulunmuştur. Norveç ve Amerika’da yürütülen araştırmalar, egzersiz yapan ve sürekli hareket halinde olan kadınlarda göğüs kanseri riskinin düşük olduğunu göstermiştir.
Bulgular, aşağıdaki önlemlerin göğüs kanseri riskini azaltmada etkili olduğunu göstermiştir:
• Bol miktarda egzersiz yapın.
• Bebeğinizi uzun süre emzirin.
• Bol miktarda taze sebze-meyve ve lifli yiyecek tüketin.
• Günlük multi-vitamin ve mineral desteği alın. Özellikle A, C, E vitaminleri ve selenyum gibi antioksidanlan ter­cih edin. (Fakat aşırıya kaçmayın. Aşın miktarda A vi­tamini zararlı olabilir, aşın miktarda selen de toksik etki gösterebilir.)
• Alkol tüketmeyin. (Alkolün karaciğerde oluşturduğu yük, östrojen hormonunun yıkım ve vücuttan atılma sürecini sekteye uğratır.)

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web