
Ağız boşluğunun arka bölümünün iki kenarında yer alan ve bademcikleri meydana getiren badem boyutundaki dokulardır. Bademcik dokusunun görevi henüz tam olarak bilinmemektedir. Eskiden şişen ve iltihap yapan bademcikler hemen alınırdı. Tıp İlerledikçe bademciğin önemi de anlaşılmıştır. Bugün hekimler, bademciğin alınmaması gerektiğini herzaman söylemektedir. Ancak bademcikler hastalandıklarında gerektiği gibi tedavi edilmezse, ortakulak ve böbrek iltihabı, romatizma ve kalp gibi hastalıklara sebep olabilir.bademcik
Tedavisi:
* Bir su bardağı limon suyuna bir tatlı kaşığı tuz konur, eritilir. Bununla 4 saat ara ile beş dakika gargara yapılır.
* Birkaç yaprak karalahana kaynar suya sokulup çıkarılır. Daha sonra bu yapraklar zeytinyağı ile silinmiş boğaza sarılır.
* Bir cezve suya 2 – 3 adet karalahana yaprağı konur, pişirilir, sonra süzülür. Bu su ile günde 3-4 defa gargara yapılır.
Udu Hindi kökleri toz haline getirildikten sonra bademcikler üzerine üflenir. Ayrıca 100 udu Hindi konulduktan sonra kaynatılır. Normal sıcaklığa gelince gargara yapılır, ayrıca günde 3 – 4 fincan içilir.
10 gr. papatya, 100 dakika kaynatılır. İçine limon kılarak günde 4 5 defa 4 dakika gargara yapılır.
20 gr. hatmi çiçeği yaprağı, 200 cc. suya atılarak beş dakika kısık alevde kaynatılır. Bu karışımla dört saatte bir, beş dakika gargara yapılır.Erik yapraklan lapa haline gelene kadar suda kaynatılır, sonra boğaza sanlır. Bir kısım yaprak da suda kaynatılır, sonra süzülür, bu suyla da gargara yapılır.* Kaynamakta olan 100 cc. suya, 10 gr. nar kabuğu ve çiçeği konularak, beş dakika kadar kaynatılır. Günde 3 – 4 defa gargara yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder