28 Temmuz 2010 Çarşamba

Diş Bozuklukları

Dişlerin geç çıkması, genetiksel ve metabolik hastalıklara bağlı olabilir. Diş çıkmasını geciktiren nedenler arasında en sık görüleni beslenme bozukluğudur. Bazı ailelerde çocukların dişleri geç çıkar. Cinsiyet hormonlarının az salgılanması, frengi, vitamin eksikliği, dişlerin hatalı yerleşimi, daha önceden çıkmış fazladan dişler diğer dişlerin çıkmasınıda engelleyebilir.

Hatalı Diş Çıkması: Çenenin büyüklüğü yeterli ya da kalıcı dişler normal değilse yerleşimi hatalı diş çıkabilir. Genellikle birinci üst ve üst köpek diş hatalı yerleşim gösterir ve diğer dişlerin çıkmasını güçleştirir. Bunun sonucunda baskıya bağlı olarak diğer dişlerin çıkmasını sağlayacak kök yapıları bozulur. Onlar da eğri biçimde çıkarlar. Dişler kolay çürür, erken dökülür. Eğer süt dişleri zamanından önce dökülecek olursa onun bıraktığı boşluğun özel araçlarla korunması gerekir. Zamanında diş hekimine gitmek, birçok diş sorunun başlangıcında çözümlenmesini sağlar.

Dişlerin Birbirlerine Girmeleri: Çenede dişler çıkarken, o kadar sıkı şekilde birleşirler ki, çıkması güçleşir yuvasında kalır ve diş etini yararak çıkamaz. Özellikle genetiksel olmakla birlikte süt dişlerinin geç dökülmesi, orada bir bozukluk olması, çene yayının kısalığı da önemli nedenler arasındadır. Bunların zamanında farkedilerek kolay çıkmaları için gerekli cerrahi müdahale hekimler tarafından yapılmalıdır.

Anormal Diş Çıkarma: Süt dişlerinin erken yitirilmesi dişlerin normal biçimde değil, anormal biçimde çıkmasına neden olur. Çünkü komşu dişler arasındaki etkileşim dişin çıkışına yön verir. Eğer bu etkileşimi sağlayacak yeterlilikte gelişme olmadan diş çıkarma olayı meydana gelecek olursa, dişler eğri çıkar. Birbiri üzerine binebilir. Bu gibi durumlarda diş çıkışını sağlayacak bölgedeki açıklığın özel araçlar takılarak korunması gerekir. Diş hekimleri çocuğun diklenmesiyle ilgili bütün uygulamaları başarı ile yaparlar.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web