25 Temmuz 2010 Pazar

İş Sağlığı ve Güvenliği


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, 09 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazetede yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği:
Mesleki risklerin önlenmesi, sağlık ve güvenliğin korunması, risk ve kaza faktörlerinin ortadan kaldırılması durumunda kalacaktır. Eğer daha önceden başka bir insana yardım etme ihtimalini düşünmüş seniz, sizin ilkyardıma dahil olma olasılığınız daha yüksektir. Bundan dolayıdır acil durumda yardım etme kararını vermede asıl önemli anından öncesidir.


Olay Yerini Değerlendirmek
Eğer acil durum sırasında olay yerindeyseniz, birkaç saniyenizi ayırarak olay yerini incelemek için şu konuya dikkat edin:
1. Sizin için, kazazedeler ve diğer görgü tanıkları için risk olabilecek unsurlar var mı? (Örneğin trafik levhası, elektrik kabloları, saldırgan…) Her zaman kendinize olay yerinin güvenli olup olmadığı sorusunu sorun.
2, Ne olduğu konusunda izleniminiz nedir? Durum bir hastalığa mı bağlı yoksa bir kazaya mı, ciddi mi hafif mi?
3. Kaç kişi olaya dahil? Bazı durumlarda birden fazla kazazede olabilir, bunun için etrafınıza bakın ve başka yardıma ihtiyacı olan var mı diye sorun.

112′yi Arayın
Türkiye’de ilkyardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerine gerçekleştirilir. Bazen 112′yi aramakta geç kalınabilir veya ambulans çağırmak, hasta için daha uygun olmasına rağmen özel araçla tıbbi bakım ünitesine transferi söz konusu olabilir. Neyse ki yaralanmaların ve ani rahatsızlıkların çoğunda acil gerekmeden, sadece ilkyardım yeterli olacaktır. „ buna rağmen, acil tıbbi tedavinin gerektiği durumları da bilmek gerekir.

Tıbbi Tedavi Gereken Durumlar

Tıbbi tedavi gereken durumları anlamak için basit yaralanmalar ve rahatsızlıklar ile yaşamı tehdit eden durumlar arasındaki farkları bilmek gerekir. Örneğin, üst karın bölgesindeki ağrıların sebebi sindirim bozuklukları, ülserler veya kalp krizinin erken belirtileri olabilir. Islık şeklinde solunum sesleri, astımlı bir hastanın cebinde taşıdığı solunum rahatlatıcı ilacından alarak rahatlayabileceği bir durum olabilecekken, daha ciddi bir durumun örneğin arı sokmasına bağlı gelişen allerjik bir reaksiyonun belirtisi de olabilir.

Bölüm 2: Acil Durumlarda Yapılması Gerekenler
Her kesik dikiş gerektirmeyeceği gibi, her yanık da tıbbi tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, eğer yanılma ihtimali varsa, güvenli tarafta olmak herzaman daha doğrudur. Ciddi bir durum gerçekleştiğinde ilk olarak 112′yi arayın. 112 aranmadan önce doktor, hastane, akrabalar, arkadaşlar veya komşular aranmamalıdır. Bu, sadece zaman kaybettirir. 112′nin aranması gereken durumlar için size rehber olacaktır.

112 Aranırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Türkiye’de ilkyardım gerektiren her durumda telefon iletişimleri, 112 acil telefon numarası üzerinden gerçekleştirilir. 112 aranıldığında sizden aşağıdaki bilgiler istenecektir:
1. Hastanın nerede olduğunu bildirin. Adres, sokak ve cadde ismi ve bulunmanızı kolaylaştıracak diğer bilgileri verin. Ayrıca hastanın bulunduğu yeri tam olarak bildirin (örneğin giriş katı).
2. Aradığınız telefonun numarasını ve isminizi bildirin. Bu 112′ye yapılan hatalı bildirimleri engelleyebileceği gibi, ek bilginin gerekli olduğu durumlarda geri aranabilmenizi de sağlar.
3. Ne olduğunu bildirin (örneğin bir işçi merdivenden düştü ve hareket etmiyor).
4. Kaç kişinin yardıma ihtiyacı olabileceğini bildirin (örneğin bir kamyondan yola sızan bir sıvı var).
5. Hastanın durumunu bildirin (örneğin kafasından kan akıyor) ve sizin o ana kadar yaptığınız müdahaleyi anlatın (örneğin kanayan bölgeye basınç uygulamak).
Karşı taraf kapatabileceğinizi söyleyene kadar kesinlikle telefonu kapatmayın. Bazı durumlarda size telefonda yapmanız gerekenler bildirilebilir, onları uygulayın. Eğer telefon eden siz değilseniz, telefonda konuşan kişinin durumu size bildirmesini sağlayın ve telefon edildiğinden emin olun.

ilkyardım
112′nin aranması gereken durumlar Eğer aşağıdaki soruların herhangi birine cevabınız evetse veya emin değilseniz acilen 122′yi aramanız gerekir:
• Hastanın durumu yaşamı tehdit edici mi?
• Hastanın durumu hastane yolunda daha da kötüleşip yaşamı tehdit edici hal alabilir mi?
• Hasta tıbbi donanım ve ekipman gerektiren bir durumda mı?
• hastaneye olan mesafe ve trafik şartları gecikmeye sebep olacak mı?
Aşağıdaki özel durumlar söz konusu olduğunda da 112 aranmalıdır:
• Bayılma
• Göğüs veya karın ağrıları veya basınç
• Ani baş dönmesi, güçsüzlük ve görüş bozuklukları
• Solunumda zorluk ve nefes darlığı
• Ciddi veya dirençli kusma
• Vücudun herhangi bir yerinde ani ve şiddetli ağrı
• intihara veya başkasına zarar vermeye yönelik duygular
• “0-15 dakika baskı uygulanmasına rağmen durmayan kanamalar
• Yaralanmayı takiben gelişen hareket ve duyu problemleri
• El veya yüzdeki kesikler
• Delici yaralanmalar
• Yaranın içinde cam veya metal gibi yabancı cisimlerin kalması olasılığı
• Hayvan ve insan ısırıkları
• Halüsinasyonlar ve düşünce bozuklukları
• Ateş ve baş ağrısıyla ilişkisi olan ense sertliği ı
• Küçük çocuklarda aşırı şişkin veya içeri çökük bıngıl
• Yüksek ateşe eşlik eden koma veya dengesiz davranışlar
• Kafa travmalarından sonra ortaya çıkan birbirine eşit büyüklükte olmayan göz bebekleri, bilinç kaybı, körlük, dengesizlik veya yineleyen kusmalar
1 Omurilik yaralanmaları 1 Ciddi yanıklar 1 Zehirlenmeler İlaçların doz aşımı
Bölüm 2: Acil Durumlarda Yapılması Gerekenler
► Yardım Etmek: Genellikle hayati değerde müdahaleler, durumu ilk farkeden kişi tarafından anında yapıldığında başarılı olur. Bu kişiler de genellikle görgü tanıklarıdır.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web