25 Temmuz 2010 Pazar

Kız Çocuklarındaki Üreme Organları Sorunları


KIZ ÇOCUKLARDAKİ ÜREME ORGANLARI SORUNLARI

Bu sorunların başlıcalarma, dış üreme organı iltihapları ve dış üreme organı dölyolu iltihapları yolaçar.

Dış üreme organı iltihapları

Salgıların bızırın altına girmesinden kaynaklanan dış üreme organı iltihapları (vülvitler), yerel tahrişlere neden olur. Tedavileri kolaydır: Yapışıklıkların açılması; yerel mikroptan arındırma; günde iki kez antibiyotik ve mikrop kırıcı merhem uygulaması; temizlik kurallarına uyulması.

Dış üreme organının uzun süren iltihapları, küçük dudakların yapışmasına neden olur; yapışma çizgisi soluk renklidir, önden arkaya doğru uzanır. Mekanik bir engel ya da enfeksiyon sonucu ortaya çıkan hastalık ciddi değildir; dölyolu oluşum bozukluklarıyla karıştırılmaması gerekir. Çoğunlukla yapışıklık elle ayrılabilir; bazen de yalın bir cerrahi girişime başvurmak gerekir.


Dış üreme organı dölyolu iltihapları

Dış üreme organı-dölyolu iltihaplarına (vülvo-vajinit) mikrop ve mantar enfeksiyonları yolaçar. Makatın yakında oluşu, koruyucu kıllar bulunmaması, kızlık zarı açıklığı, özellikle de dölyolu mukozasının özel durumu, bu enfeksiyonları kolaylaştırır. .

Klinik belirtiler çeşitlidir. Çocuk bazen acı duyduğundan yakınır, kaşmir, sidik çıkarması ağrılıdır; çok ender olarak, belli belirsiz bir kanlı akıntı görülebilir.

Dölyolu içine yabancı bir cismin girip içerde kalması olasılığı her zaman araştırılmalıdır.

Tedavi kolaydır. On gün süreyle ağızdan antibiyotik tedavisiyle birlikte, küçük dozlarda östrojen verilmesine dayanır.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web