25 Temmuz 2010 Pazar

Çocuklu Evde Bulunması Gerekli İlk Yardım Malzemeleri


İLK YARDIM

Evde bulunması gerekli olanlar


Çocuklu bir evde, herhangi bir olasılığa karşı bazı ilaçların bulundurulması gerekir. Sağlığı ilgilendiren olaylar, çocukta apansızın ortaya çıkar ve tedavilerinde de gecikmemek gerekir.

Ecza dolabı

Özellikle, evde büyücek bir çocuk varsa, erişilemeyecek bir yerde ve kilitli olmalıdır. Duvara asmak en iyi çözüm yollarından biridir.

Kullanılması tehlikeli olabilecek (kırmızı etiketli) ilaçlar, dolabın üst rafına konmalıdır.

İlaçları sık sık gözden geçirmek, eskimiş olanları atmak ve etkililik sürelerini bilmek gerekir. Evde bulundurulacak ilaçların bir bölümü içerden, bir bölümü dışardan kullanmak içindir.
ilk-yardim-malzemeleri


Dışardan kullanılan ilaçlar

• Renklendirici ilaçlar

Deri için kullanılırlar, eyozin ya da sulandırılmış civa türevleri, kabaetlerdeki pişiklerde daha başlangıçta kullanılır. Yüzeysel yanıklarda da çok etkilidir.

Sıvı sabun

Kirlenmiş yaraları temizlemekte alkolden daha iyidir.

« 60°’lik alkol

Yaralarda kullanmaktan kaçınmalıdır: Acı verir ve yarayı tahriş eder.

Metilen mavisi

İmpetigo (çakmak hastalığı) tedavisinde ya da ne olduğu bilinmeyen sivilceler için kullanılır.

Burun damlaları

Etkilerini çok kısa bir süre koruyabildiklerinden, antibiyotikli damlaların uzun süre bekletilmemesi (özellikle açık şişelerin) ve soğuk’ bir yerde saklanması gerekir. Yan etkileri olmayan gümüş nitrat kökenli damlalar saklanmalı, buna karşılık, büyük miktarlarda kullanıldıkları zaman ve içe çekildiklerinde bronşlarda rahatsızlık yapan yağlı damlalar saklanmamalıdır. Efedrin kökenli damlalar da süt bebeklerine verilmez.

Göz damlaları

Hekimin muayeneden sonra verdiği ilaçlar, antibiyotikli damlalara yeğ tutulmalıdır.

Yumuşatıcı kremler

Anneler bunları pek sever ve bronş rahatsızlıklarında bebeklerin göğsüne sürerler. Deri sağ-lıklıysa, kullanılmalarında saKınca yoktur; yararlı olmasalar bile zarar vermezler.

Merhemler

Deri hastalıklarına karşı kullanılırlar. Etkililikleri, öncekilere oranla daha belirsizdir. Nedenler her zaman aynı olmayacağından, her zaman aynı sonucu vermezler; dolayısıyle dikkatli kullanılmaları gerekir.

Vazelin

Kafadaki kabuklar için kullanılır. Ayrıca, ecza dolabında şunlar bulundurulmalıdır:

— pamuk;

— aşılar ve yaralar için gazlı bez:

— antibiyotikli merhemler;

— küçük pansumanları yerinde tutmak için plaster;

— damlalık;

— 1 törpü;

— 1 termometre.

Ateş düşürücüler

Çok önemli ve sık sık kullanılması gereken ilaçlardır. Bebeğin ateşini düşürmekte kullanılır ve yüksek ateş sonucu çırpınmaları önlerler.

Başlıca çeşitleri şunlardır:

— bebek aspirini: Bir kaşık suda eritilerek ağızdan verilir;

— ateş düşürücü fitiller;

— şuruplar: En çok kullanılanlar öksürük şuruplarıdır; bronş hastalıklarının ilk belirtilerinde anne bunları verebilir; genellikle tadları güzel olduğundan, çocukların hoşuna gider.

Sonuç

Ecza dolabında, ilaçlardan başka hekimin telefon numarası ve adresi, acil olarak yardım istenebilecek numaralar yazılı bir kağıt da bulundurulabilir; ilaçların son kullanım tarihleri, kutularının üstünde belirtilmiştir.

Beden ısısı

Çocuğun beden ısısı oldukça düzensizdir. Ama, hastalıkların değişmez sayılabilecek belirtilerinden biridir.

Yeni doğmuş bebeğin beden ısısı kararlı değildir; çevre ısısındaki değişikliklere göre değişir. Bu nedenle, içinde bebeğin bakımının yapıldığı odanın sıcak olmasına dikkat etmek gerekir; yoksa bebeğin beden ısısı da düşecektir.

Bebeğin beden ısısı zaten sık sık 37°C’ın altına düşer; bunda korkulacak bir şey yoktur; ama, bebeğin deri alanı beden ağırlığına oranla çok fazla olduğundan, ısı yitimi çok olur.

Süt çocuğu da ısı değişikliklerinden, daha az ölçüde olmakla birlikte, etkilenir. Çevre ısısının çok yüksek olması, özellikle uzun süre bu çevrede kalırsa, çocuğun sağlık durumu üstünde ciddi etkiler yapabilir. Dışarda arabasının içinde kaput açıkken güneşte ya da camları kapalı bir otomobilde havasız kalırsa, ciddi sonuçlar doğurabilecek olan «sıcak çarpması»na uğrayabilir.

Bebek, sıcak çarpmasına çok sıcak ve havası nemlendirilmemiş bir oda içinde de (daha ender olmakla birlikte) uğrayabilmektedir.

Bu nedenlerle, annenin çevre ısısına özen göstermesi gerekir.

Aşırı giyim de bebekte aynı sakıncaları doğurabilir. Anneler çoğunlukla, çocuğun üşümesinden korkarak gereksiz yere kat kat yün giydirir ya da örterler.

Aynı biçimde, dışarısı soğukken çok sıcak bir yere giren annelerin, bebeği rahatlatmayı düşünmedikleri de olur: Otobüslerde, annelerin ter içinde kalmış bebekleri dizlerine oturtup, üstelik düşmesin diye sımsıkı tuttukları görülür.

Hastalıklar, süt çocuğunun ateşinin yükselmesine yolaçan önemli nedenlerdir. Fizyolojik bir durum da (diş çıkarma gibi), ateş yükselmesine neden olabilir. Bazı süt çocuklarında ateş bütün dişlerde, bazılarında ise yalnızca büyük dişler çıkarken yükselir.

37,5°C ya da daha yüksek beden ısısı, ateş yükselmesi olarak değerlendirilir. Nedenleri değişiktir.

Beden ısısı apansızın yükselebilir, ama çocuk üstündeki etkisi değişiktir:

— yeni doğmuş bebek hareketsiz ve dalgındır;

— süt çocuğu, bed’en ısısının yükselmesine karşın, hareketliliğini, canlılığını sürdürü

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web