25 Temmuz 2010 Pazar

Süreğen Döl Yatağı Borusu İltihapları


İvegen bir dölyatağı borusu iltihabı sonucunda dölyatağı boruları, yumurtalık ve bunların çevresindeki karın zarında oluşan kalıntı nitelikli süreğen iltihaplı bozunlar bu ad altında toplanır.

Teşhis

Klinik belirtiler

Süreğen dölyatağı borusu iltihaplarının başlıca iki belirtisi vardır :

— bel ve kasık ağrıları;

— kısırlık.

Çoğunlukla, bu iki belirti birliktedirler. Âdet bozuklukları ve beyaz akıntı da teşhise yardımcı belirtiler arasında sayılabilir.

Bel ve kasık ağrıları

Yorgunlukla ve ayakta dururken artan, âdet günlerinde şiddetlenen, dinlenmeyle azalan yanma, ağırlık duygusu biçiminde ağrılardır.

Kısa sürede, kadının ruhsal durumuna yansırlar. Bu ağrılara, âdet kanaması dışında ağrılar ve beyaz akıntılar eşlik edebilir.

Kısırlık

Bazı kadınlarda, bir kısırlıkların nedenleri aranırken, dölyatağı borularının küçülmesiyle sonuçlanmış, az ya da çok ağrılı bozunlar ortaya çıkarılabilir. Hastaların geçmişinde, her zaman bir ivegen dölyatağı borusu iltihabı, düşük yapma girişimini ya da bir doğumu izlemiş ateş yükselmesi, ivegen irinli apandis iltihabı ya da nedeni anlaşılamayarak yanlış yere antibiyotik tedavisi uygulanmış karın ağrıları gibi bir enfeksiyon olayı saptanır.

Dölyolundan parmakla muayene, çoğunlukla ağrılıdır. Bunun nedeni, dölyatağının konumunun değişmiş olması ya da dölyatağmın yanında ağrılı bir kütle bulunmasıdır.

Tamamlayıcı muayeneler

Teşhisin sağlanması için gereklidirler. Kan sayımı ve kanın çökme hızının ölçülmesi, hâlâ gelişmekte olan bir enfeksiyon varsa, açığa çıkarır.

Özellikle, şu iki incelemenin yapılması gerekir.

Dölyatağı, dölyatağı borusu filmi çekme

Ancak, bir enfeksiyon belirtisi yoksa ve gerekirse, antibiyotik tedavisi uygulanarak yapılmalıdır.

Dölyatağı borusu bozunlarım, dölyatağı borusu iltihabı izlerini ve borulardaki bir tıkanıklığı ortaya çıkarabilir. Karşıt madde, dölyatağı borularına girmez ya da ampul düzeyinde bir tıkanıklık saptanır.

Karın içine bakma muayenesi

Karın içine bakma muayenesi, röntgen bulgularını tamamlayıcı bir yöntemdir; bozunlarm yerinin ve yaygınlıklarının görülmesini sağlar.

Çoğunlukla, yumurtalıklar, karın zarı ve sigmamsı kalın barsak üstündeki yapışıklıkları açığa çıkarır ve dölyatağı borularının durumlarını gözden geçirmeyi sağlar.

Dölyatağı borularının incelenmesi: Boruların geçirgen olup olmadıklarını anlamak için, dölyatağı içi yolla tek ya da çift yanlı olarak dölyatağı boruları içine metilen mavisi verilir ve gözle incelenir. Yöntem, ayrıca yumurtalıkların durumunu gözden geçirmeyi sağlar: Bazen, süreğen kistli yumurtalık iltihabına yolaçabilen bir bağdokusu artışı saptanır.

Ayrıca, karın içine bakma muayenesiyle dölyatağı mukozası adacıklarının leğen içi yerleşimi ya da geniş bağın yırtılması (Masters ve Ailen sendromu) gibi birleşik bozunlar ortaya çıkarılabilir.

Yöntem, tedaviye de yön verir :

— hasta, kısırlıktan ötürü hekime başvurmuşsa ve bozunlarm durumu dölyatağı borularında bir işlev düzelmesi olasılığı bulunduğunu gösteriyorsa, koruyucu bir tedavi uygulanır;

Süreğen dölyatağı borusu iltihabı. Hastalık ivegen bir dölyatağı borusu iltihabını izleyerek ortaya çıkar. Beliren yapışıklıklar, dölyatağı borusunu dölyatağmın arka yüzüne birleştirir ve yumurtalığı örter. Dölyatağı borusunun ucu tıkanarak kısırlığa yolaçar. — OD: sağ yumurtalık. — TD. Sağ dölyatağı borusu.

— dölyatağı borularının düzelmeyecek biçimde yıkıldığı ve şiddetli sancılar bulunan hastalarda, dölyatağı borusu çıkarma girişimine başvurulur.

Yapışıklıklarla kaplı sağ yumurtalık. Organda eski bir enfeksiyonun (dölyatağı borusu iltihabı, karın zarı iltihabı) yolaçtığı nedbe tepkileri yumurtalığın biçimini bozmuştur. Sağda, süreğen kistti yumurtalık iltihabı sonucunda biçimi bozulmuş büyük yumurtalık.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web