25 Temmuz 2010 Pazar

Adet Kesilmesi ya da Yaş Dönümü ,Menopoz


Yaş dönümü ya da âdet kesilmesi (Menopoz) — Kadın yaşlandığında yumurtacık ya­pılması, âdet kanaması yavaş yavaş kesilir. îşte bu döne­me âdet kesilmesi, yaş dönümü ya da menopoz adı verilir. Hımlı bölgelerde âdet kesilmesi kendini genellikle 45 ile 60 ıncı yaşlar arasında gösterir. Âdetler birdenbire ve kötü sonuçlar doğurmadan bitebildiği gibi, birtakım bo­zukluklar da görülebilir. Kadınların büyük çoğunluğun­da yaş dönümü âdet kanamasının azalması, keyifsiz­lik, sıcak basmaları, çarpıntılar, terlemeler, huzursuzluk ve daha ender olarak da bir akıl hastalığını düşündüre­cek ruhsal bozukluklarla belirir.


Bir kadın bunlardan ger­çek anlamda pek sıkıntı duymaz. Genellikle sıkıntının büyüklüğü, kadının âdet kesilmesine ruhsal yönden hazır olup olmamasıyla ilgilidir. Kendine acınmasını istemeyen ve hastalanacak zamanı olmayan bir kadın, hayatın öte­ki güçlüklerine uyduğu gibi, yaş dönümünün küçük ku­surlarına da uymayı başarır. Bunun için olayları iyi ta­nımak ve zamanında hazırlanmak yeterlidir. Madem ki bu her kadının kaderidir, bilgisi olan ve gençler dünyasın­dan ayrılacağını önceden bilen bir kadını âdet kesilmesi çok etkilemeyecektir. Yuvasına ve ailesine bağlı bir insan olarak bugünkü ve gelecekteki varlığından yararlanma­sını bilecek ve hayatın tadını çıkaracaktır.

Âdet kesilmesinin özelliklerinden haberdar olan er­kek, bu geçişin ufak tefek farklarına alışacaktır. Yaş dönümünün yalnızca fiziksel değil, ruhsal güçlükler de getirdiğini unutmamalıdır. Hayatın bu akışına, seven ve karısına bağlı bir kocadan daha iyi hekim düşünülemez.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web