25 Temmuz 2010 Pazar

P ve C Vitaminleri


Vitamin P’nin yapısı citrin ve rutin karışımıdır. Suda erirler. Eriyikleri açıkta harap olur. Vitamin P, doğada yaygındır. Purunçgil meyvaları ile yeşil yapraklı sebzelerde bol bulunur. Damarlar için önemli bir vitamindir. İskorbüt, purpuralar (deri, mukoza ya da özek doku kılcal damarlarının kanaması) tansiyon, yüksekliği koroner daralması, damar hastalıkları siroz, kolitlerde kullanilır. Genellikle Vitamin C ile birlikte günlük ihtiyaç 6 – 12 mg.dır.

VİTAMİN C, yetmezliği sonucu meydana gelen iskorbüt hastalığı, Çok eskiden beri bilinmektedir. Hastalık yaygın olarak uzun deniz yolculukları sırasında taze meyva ve sebze yemeyen gemi yolcu ve tayfalarında görülmüştür. Hastalığın nedeni aranmış, limon ve portakal suyu içenlerin iyileştikleri görülmüş uygulamaya yıllar boyu devam edilmiştir. Vitamin C, beyaz, çok açık san renkte, billursu bir maddedir. Özel bir kokusu, ekşi tadı vardır. Suda erir, viamin billurları oldukça dayanıklıdır. Eriyikleri, hava ve ışıkta hızla harap olur.

p vitamini

Vitamin C, çabuk okside olduğundan rendelenmiş ya da kabuğu soyulmuş meyvalar bekletilmeden yenmelidir. Isıya dayanıklı değildir. Pişirme sırasında büyük bölümü kaybolur. Soğukta saklanan besinlerde ise, uzun süre varlığını korur. Eksikliğinde iskorpit ve Barlow hastalığı ortaya çıkar. İskorpit, vücudun bağ dokusunu yeniliyememesi sonucu ortaya çıkar. Diş etlerinin kanayıp, şişmesi, dişlerin dökülmesi, bacakların guçsüzleşmesi, sırt ve kalçaların kıllanması, saçların kıvırcıklaşması ve deri altı kanamaları şeklinde belirtiler verir. Ayrıca kapanmış yaralar duyarlılık kazanır. Yeni yaralar güç iyileşir. Barlow hastalığı, sterilize sütle beslenen bebeklerde görülür. Hastalığın belirtileri, kansızlık, bağırsak bozukluğu, kemik ağrısı ve kemik zarı altı kanamalarıdır. Vitamin C-nin diğer kullanıldığı durumlar: bulaşıcı hastalıklar gidişi sırasında, kalp yetmezliklerinde, damar hastalıklarında, psikopatilerde, diş çürükleri ve piyorede, serum hastalığı, mide ülseri demir tedavileridir. Vitamin C, günlük ihtiyacı yaş ve duruma göre değişiklikler gösterir. Gebelik sırasında 100 mg. emzirmede ise 150 mg’a yükselir. Meme emen çocukların 30 mg. 1-3 yaşlarda 35, 4-6 yaşlara ise 50 mg. dır.

c-vitamini

Vitamin C’nin önemli fonksiyonlarından biri de organizmada hücreler arası maddenin (kollagen) meydana gelmesindeki rolüdür. Kollagen kemik, dentin ve doku hücreleri arasındaki boşluğu dolduran mad-’ dedir. Bu madde kollagen doku hücreleri tarafından salgılanır. Kemiklerde sık kırılma, yaraların geç kapanması kanamalar vitamin C yetmezliği sonucu kollagen maddenin meydana gelmesinden ileri gelir. Çocukların yaşları ilerledikçe, vitamin C ihtiyaçtan da artar. Meme emen çocuklarda günlük C vitamini 30 mg.’dır. İnek sütünde yeterli C vitamini bulunmadığından, anne sütündeki C vitamini doğumdan bir kaç hafta sonra azalacağından meme emen çocuğa ek, vitamin C verilmelidir. Bu daha çok vitamin C yönünden zengin meyvalardan karşılanır.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web