25 Temmuz 2010 Pazar

D Vitamini

Vitamin D, yağda eriyen, kemik sağlığının korunması ve gelişmesi yönünden önemli bir vitamindir. Isı, asit, alkali ve oksidasyona karşı dayanıklıdır. Vitamin D etkisi gösteren en az on bileşik vardır. Bunların en önemlileri,D 2 ve D 3′-tür. Vitamin D 3, hayvansal kaynaklıdır. Balık yağı süt ve yumurtada çok bulunur. Vitamin D 2 ise bitkisel kaynaklıdır. Daha çok maya ve mantarlarda bulunur.

Raşitizm olarak bilinen hastalık vitamin D eksikliğine bağlıdır. Vitamin D vücutta kullanılabilir duruma gelebilmesi için güneş ışığının mor ötesi (ultraviyole) ışınları gereklidir. Eğer mor ötesi ışınları yeterince alınmazsa, vitamin D, vücutta işlenemez. Başta kemiklerin birbirine geçiyormuş gibi duygu vermesi önemli belirtilerden biridir. Bıngıldaklar ve kafatası büyür. Bıngıldakların kapanması dişlerin gelişmesi gecikir. Diş minesinde gelişim bozuklukları olur. Kalıcı dişlerin çıkışında aksamalar görülür.

Kol ve bacaklann uç kısımlannda genişleme olur. Uzun kemiklerin uç kısımları üçgerı biçiminde gelişir. Anne, baba çoğu kez bunu, çocuğun kemiklerinin iyi geliştiği biçiminde yorumlar. Bu nedenle bebeğin diğer bulguları çıkmadan hekime götürülmesi gecikir. Diğer kemiklerde, omurgada, eğrilikler sık görülür. Göğüste güvercin göğüs denilen kayık ya da gemi göğsü gibi çıkıntılı bir durum olur. Kann zarının bağlantıları bozulur.

Kol ve bacaklar genişler. Uzun kemik yapılannda eğilmeler meydana gelir. Yaş ağaç kırıkları ortaya çıkar. Eklemlerde tendon bozukluklarına ve kemik gelişiminin aksamasına bağlı yapısal bozukluklar gelişir. O bacak ya da çarpık ba-caklılık gelişir. Kabızlık sık görülen bir belirtidir. Boy kısalığına yol açabilir. Bacak ve vücut oransızlığıda olur. Yenidoğanda tetaniye yol açar. Bu kalsiyum eksikliği nedeniyledir. Çocukta görülen acil durumlar arasındadır.

Röntgende hekimlerin tanı koymasını kolaylaştıran birçok bulgu vardır. Kemik gövdeleri daha koyudur ve kemikteki çizgilenmeler artar.

Gerekli tedavi hekim önerisine göre yapılır. Çocukların kısa kollu gömlek ve kısa pantlonlarla açık havada oynamaları sağlanmalıdır. Özellikle güneş ışınlarının dik gelmediği saatlerde, çocuklar güneşe çıkarılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web