25 Temmuz 2010 Pazar

Yenidoğanda Beslenme Bozuklukları


Yenidoğanda beslenme çok önemlidir. Hızlı büyüme ve organ gelişimine uygun beslenmesi gereklidir. Ancak doğuştan anormallikler bebeğin beslenmesini yetersiz kılar. Bunlar arasında en önemlileri tavşan dudak, yarık damak, yemek borusu anormallikleridir. Kimi bozuklukları, ileri derecede böbrek, kalp, karaciğer pankreas hastalıkları ile şeker hastalığı, tiroid bezinin çalışmaması, metabolizma ve endokrin sistemi hastalıkları, beslenme bozukluklarını hazırlayıcı nedenlerdir. Yenir doğanda beslenme bozuklarının temel nedenleri ise şunlardır. Anne sütü yeterli olmayabilir. Anne bunun farkına varmaz, bebek aç kalır. İvegen ishalden sonra bebeğe uzun süre süt verilmezse beslenme yetersizliği görülür.

Bebekte meydana gelen kısa ya da uzun süreli enfeksiyonlar beslenme bozukluğuna yol açar. Enfeksiyonlar sırasında metobilizma artar. Kusma ve ishal ile kayıplar olur. iştahı azalan bebek besin maddelerini alamaz, ve denge bozulur.

Böyle bebeklerin ağırlıkları artmaz. Durumu gittikçe kötüler, kilo kaybı başlar, deri altı yağ dokusu azalır. Deri buruşuk bir durum alır. Karın şişkin ya da çökük olabilir. Isı genellikle normalin altındadır. Üdem olabilir. Bazen metabolizma azalır. Başlangıçta huysuz olan bebekler gittikçe halsizlesin iştahları azalır. Genellikle kabızdırlar. Bununla birlikte açlık tipi ishal görü- zursuz ve sinirlidir. Devamlı ağlar, lebilir. Sık sık müküslü kaka çıkar. Bu doğaldır. Onu üzmemeye dikkat Devamlı sızlanırlar, sesleri kısılır, ederken zamanında hekime götürülmelidir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web