25 Temmuz 2010 Pazar

Diyet Yaparken Aynı Kiloda Nasıl Kalınır


Elbette işin en zor yariı budur. İdeal kiloya geldiğinizde öncelikle çok dengeli bir beslenme­ye yönelmeyi ve besinleri ayırt edebilmeyi öğren­memiz gerekir. Hiçbir şekilde diyetin ilk 14 gü­nünde kullanılan etler, yağlar vs. yendiğinde ya­nında karbonhidratlı, yani şeker ihtiva eden hiç­bir madde yenmemelidir.

Örnek olarak bir öğünde et ızgara, yiyorsak, yanında ve yakınında, ekmek, pilav, makarna, pa­tates, şekerli soslar, fazla soğan vs. yenmemelidir. Açıkça bu öğünü yiyip yanında sadece yeşil sala­talar yenebilir ki bunun da yemek öncesi alınma­sı gerektiğini daha önce belirtmiştim. Salatadan sonra biraz bekleyip doyasıya etinizi yiyebilirsi­niz. İki üç saat geçmeden çay, kahve içmeyiniz. Yine bu sürede meyve vs. yemeyiniz. Bol su içi­niz, bu tüm ihtiyaçlarınızı karşılar.


Diğer öğünde sadece karbonhidrat yemelisi­niz. Ama onlara da ilk 14 gün yiyeceklerini bu­laştırmayınız. Örnek bu akşam etsiz kuru fasulye,yanında az zeytinyağıyla yapılan pilav, serbest sa­lata. Mide biraz inince biraz tatlı, çikolata vs. Bu kez bunlar bitmeden diğerlerinden yemek yok. Yine bu öğünde meyveler, elbette sindirimle ilgi­li tavsiyelerim geçerli. Bu arada fasulyenin suyu­nu, gaz yapar diye asla döküp posasını yemeyin. Yine makarnanın haşlama suyunu dökmeyin. Su­yunu öyle bir koyun ki piştiğinde çekmiş olsun. Üstüne yağsız soslar, peynir vs. koyabilirsiniz. Tüm sebzeler, patates, börek, çiğ köfte serbest. Ancak unutulmamalıdır ki kilo almanın en büyük sebebi karbonhidrat olduğundan, bu tür tüketimde sınırlı davranmak gerekli. Sabahlan gerçek kepek ekmeği (ayrışmamış tam undan yapılan tam ekmek) tercih edilip, az yenmeli. Ya­nında zeytin, yağsız peynir ve sebzeler tercih edilmelidir.

Birinci aşamada az kilo verenler yukarıda an­lattığım karbonhidratları daha az tercih etmeli­dir. Miktar olarak daha az yemelidir. Her insanın metabolizması ayrıdır. Bu yüzden kendimizi kontrol altında tutup, kilomuzu takip etmeliyiz. Eğer kilo çoğalıyorsa ona göte karbonhidrat kısılmalıdır. Tatlı, pasta vs. arada bir yenmelidir. Metabolizmamızı dinleyip, ne kadar karbonhid­rata izin veriyorsa o kadar yemeliyiz. Bu arada öğün aralarında abartmadan meyve yemeliyiz. Özellikle elma, ama vitamin vs. kaygılarına kapı­lıp aşın meyve vs. yüklenmemeliyiz. Unutmayalım Allah’ın yarattığı tabiat sofrası cömerttir. Her şey mevcuttur. Ama biz içinden kendimize uy­gun olanı ve yetecek kadarını alalım. Nasıl ki bir mağazaya girdiğimizde, her türlü elbise olması­na rağmen biz kendi bedenimize uyanı ve belli bir miktarla alıyorsak, yiyeceklerde de öyle dav­ranmalıyız. 50 beden giyen biri 56 beden veya 46 bedeni giyemezse, metabolizma da her önü­ne geleni yiyip tüketemez.
Bu diyete biraz alışıldığında artık bir yaşam biçimi oluşuyor. Damak lezzetleri değişip naturel hale geliyor. Örnek: Ben eskiden her şeyi; eti, peyniri ekmeksiz yiyemezdim. Şimdi ekmekle tat alamıyorum. Çünkü ne yersem yiyeyim ekmek tadı var. Oysa şimdi yalın olarak et, peynir her ne yiyorsam hissediyor, tadını alıyorum. Bozuk olursa hemen hissediyorum, hiçbir hazım prob­lemi yaşamıyorum. Keza içeceklerde. Özellikle toplumumuzdaki çay çok yaygın. Ruslar yavaş yavaş votkadan vazgeçiyorlar, ama biz çayı daha da arttınyoruz. Ucuz ve kolay, ama bir işe yara­mıyor. İçine şeker atılıp öyle çaylar içiliyor ki, ta­mamen zarar. Şeker olmasa asla içilmez. Halbu­ki gerçekte çay insanın ağzını burmaz ve altın renginde olur; şekersiz içtiğinizde keyif alırsınız, tadını daha iyi hissedersiniz.

Piyasadaki meyve sularında şekerden başka hiçbir vitamin olmadığını bir çok ilim adamı söy­lemekte. Kolanın zararları bilinmekte. Hal böyle iken naturel (tabii) içecekler tercih edilmeli ve şekerden, reçeller vs. den uzak durulmalıdır.

Aslında zor gibi görünen diyet gerçekte biraz alıştıktan sonra çok kolay ve keyiflidir. Ben bu kurallar içinde her şey yiyorum, ama iyi ve sağlıklıyım. Kolesterolüm vs. harika. İnşallah yapanlara da bir faydası olur.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web