25 Temmuz 2010 Pazar

Safrakesesi Hastalıklarında Beslenme

Safrakesesi Hastalıklarında Beslenmenin Kuralları
Safrakesesinin en sık görülen hastalıkları, safra yollarının tıkanması, ilti­haplanması ve taş oluşmasıdır. Bu hastalıklar birlikte de görülebilir. Şiddetli (akut) safrakesesi iltihabı (kolesistit) ile safra kanalı tıkanması birlikte olabilir. Tıkanıklık; safrakesesi taşlarının oluşumunda başlıca etmen sayılmaktadır.
Çeşitli bozukluklar sebebiyle, safradaki maddeler arasındaki denge bozu­lursa, kolesterol kristalleşir ve taş oluşturur. Kristaller ve taşlar safra yollarını tıkayarak boşalmasını zorlaştırır. İltihaplanma ve safra taşlarında veya ikisi bir­den olduğunda, kesenin kasılması sancı yapar. Yağlı besinlerin alınması kasılma ve sancılarda önemli etkendir. Bu yüzden safrakesesi hastalıklarının çok alevli zamanlarında, diyetten yağ çıkarılır ve organın dinlenmesi sağlanır.

Safrakesesinîn Yapısı ve Görevi
Safrakesesi (ödkesesi) karaciğerin altındadır. Bu organın görevi; karaciğerde yapılan safrayı yoğunlaştırmak, depolamak, gerekli zaman­larda onikiparmakbağırsağına taşımaktır. Safrakesesindeki safra bir kanalla onikiparmakbağırsağına boşalır ve orada sindirime yardım eder.
Safranın bağırsağa boşalmasını hormonlar ve sinir sistemi gibi etkenler denet­ler, încebağırsağa besin girmesi bu etkenleri uyarır. Uyarılan onikiparmakbağırsağında ve bunun yakın bölümünde kolesistokinin hormonu salgılanır, kana geçer ve kanla safrakesesine taşınarak kesenin kasılmasını sağlar. Böylece, safra keseden incebağırsağa dökülür. Özellikle yağ ve yağlı besinler kesenin boşalma­sınıda uyarır. Proteinlerin bu etkisi yağlarınkinden azdır.

Yetişkin kişilerde 24 saatte 400 – 800 mi. dolayında safra salgılanır. Safrakesesinde depolanarak incebağırsağa boşaltılır. Bu kese 40 – 70 mi. dolayında safra alır. Karaciğerde safra salgısını yağ, protein, histamin, özellikle et ve yu­murta şansı gibi besinler uyancı etki gösterir.
Safra, acı, hafif alkali reaksiyondadır. Karaciğer safrası altın sarısı, kese­deki ise koyu yeşildir. Kesedeki safra karaciğerdekinden daha yoğundur, % 89 kadarı sudur. Safranın bileşiminde safra tuzlan, safra boyaları (safra pigment­leri), kolesterol, lesitin ve bazı tuzlar bulunur.
Safra, yağların sindirimi, yağda eriyen vitaminlerin emilmesi ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi için gereklidir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web