25 Temmuz 2010 Pazar

Bebeklerin Elleri İle Yiyebileceği Besinler


ELLE YENİLEN BESİNLER

Sağlık için iyi bir beslenme alışkanlığı şarttır. Bebeğiniz neyi, nasıl yiyeceğini yaşamının ilk yıllarında öğrenir.

Bebeğinize eliyle veya kaşıkla ağzına götüreceği besinleri göz el eşgüdümü geliştiği zaman tanıtın. Bebeğiniz altı veya sekiz aylık olup yüksek bir mama sandalyesinde otururken, eliyle yiyebileceği bir parça ekmek kabuğu veya peynir onun için büyük bir merak kaynağıdır.


Eğer çocuğunuzun bu deneyimini (büyük karışıklığa rağmen) hoş karşılarsanız, ilerde karşılaşabileceğiniz birçok problemi halletmiş olursunuz.

Çocuğunuz yemeği kendi yedikçe yemek yemeği daha çabuk öğrenecektir. Öğünlerde çocuğunuza ayrı bir kaşık verin. Elinde kendisine ait özel bir kaşık bulan çocuk hem el hem de yeme becerisini geliştirecektir. Ayrıca özgüvenini kazanacaktır.

Kullanacağınız malzemenin düzgün olmasına dikkat edin. Yüksek bir sandalye, bebeğinizin kontrol edebileceği büyüklükte ve kısa saplı bir kaşık ve kırılmaz camdan, iki saplı, dip kısmı ağır bir kap uygun olcaktır. (Bu sizi yerleri temizlemekten kurtarır).

Bu arada yerleri günde üç defa temizlemekten kurtulmak için sandalyenin altına gazete kağıdı veya naylon bir örtü serseniz iyi olur.

Çocuklar anne ve babasının düşündüğünden çok daha az yemek yerler. Bir çocuk acıktığı man, büyüme hızına yeterli olacak kadar yemek yer.

Bir tabak dolusu yemek verip, çocuk yemediği zaman moralinizi bozacağınıza, bebeğinize mamasını ufak tabak ve kaselerde az olarak verip, gerekirse bir porsiyon daha vermek daha iyidir. Yeni yiyeceklere yavaş yavaş başlayın. Bebeğiniz yeni mamayı yemek istemeyecektir.

Sevdiği mamaya dönüp yeni besini birkaç gün sonra tekrar verin. Çocuğunuzun nefret ettiği yiyeceklere saygı duymak her zaman kolay değildir. Ama deneyin. Üzülmeyin. İnat etmeyin.

Birinci yaşından sonra çocuğunuzun iştahı büyüme hızı yavaşladığı için azalacaktır Bunu bildiğimiz halde, çocuğun bir süre önce severek ve çokça yediği besinleri istememesi bizi şaşırtır.

Emekleyen bebeklerin damak zevki bir günden öbür güne, bir öğünden öbür öğüne değişir.

Bunun için eskiden sevip de şimdi yemediği besinleri aralıklı zamanlarda verin. Bazı bebekler anne ve babaları tarafından beslenmeyi tercih ederler. Ancak fırsat verilirse onlar da kendi kendilerine yemek yemeği öğrenirler.

12 aylıktan 18 aylığa kadar, aşağıdaki besinleri bebeklerin kendi kendilerine yemeleri sakıncalıdır.

Hazmı güç olanlar

Pastırma

Fırınlanmış baklagiller

Çikolata

Salatalık

Yapraklı sebzeler

Çiğ soğan

Patlamış mısır

Boğaza kaçabilecekler

Yuvarlak kesilmiş sosis Üzüm tanesi Sert şekerler Buz parçaları Ceviz vs. Zeytin

Ufak çocuklara, tost, ekmek ve havuç parçalarını çok dikkatli yedirin. Genelde çocukların yutma refleksleri büyüklerden daha zayıf olduğu için, ceviz, fındık, mısır patlağı gibi yiyeceklerin verilmemesi önerilmektedir.

Bebeklerin kendi başlarına yiyecekleri besinler daima bir büyük gözleminde otururken verilmelidir. Hiçbir zaman koşarken veya yatarken ellerine yiyecek kesinlikle verilmemelidir.

Şimdi bebeklerin kendi kendilerini beslemeleriyle ilgili bir hayli fikriniz olduğuna göre, size çocuklarınıza büyüdükleri sürece vereceğiniz besinlerin bir listesini öneriyoruz.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web