25 Temmuz 2010 Pazar

Menopozda Hareket Ve Kalori

Hareket ve kalori: Menopozda hareketlilik hem kemik yapısı hem de genel sağlık için çok önemlidir. Günlük kalori gereksi­nimi ile hareket arasında büyük bir ilişki vardır, ama hayatımı­zı kazanmak için yaptığımız “işler” ve boş zamanlarda yapılan­lar hafif hareketlerden güçlü egzersizlere kadar uzanır.
Enerji harcamayı etkileyen başka faktörler de vardır:
Isı çok soğuk ve çok sıcak kalori harcanmasını artırır.
Eğim - yokuş yukarı, yo­kuş aşağı ya da kum üzerinde yürümek düz yerde yürümekten daha fazla enerji harcanmasını gerektirir.
Kilo kilonuz ne ka­dar fazlaysa, hareket ederken o kadar fazla enerji harcarsınız.’ Huy kural olarak, gergin bir insan, gergin olmayandan daha fazla kalori harcar.
Çok az hareketli etkinlikler: saate 80-100 kalori. Okuma, yazma, yemek yeme, televizyon ya da sinemada film seyretme, radyo dinleme, dikiş dikme, daktilo yazma, çeşitli büro işi ve oturarak yapılan başkaları.
Hafif etkinlikler: Saate 110-160 kalori. Yemek pişirme, bulaşık yıkama, toz alma, küçük çamaşırları elle yıkama, ütü yapma, yavaş yürüme, ayakta ve kol kuvveti gerektiren çeşitli işler, hız­lı daktilo yazma, oturarak yapıldığı halde daha fazla güç gerek­tiren başkaları.
Orta etkinlikler: Saate 170-240 kalori. Yatak yapma, yer temiz­leme, paspas yapma, süpürme, hafif parke cilası, makineyle ça­maşır yıkama, hafif bahçıvanlık ve marangozluk, orta hızla yü­rüme, ayakta yapılırken orta şiddette kol gücü ve otururken şid­detli kol gücü gerektirenler.
Canlı etkinlikler: Saate 250-350 kalori. Ağır temizlik işleri, bü­yük miktarda çamaşırı elle yıkama, çamaşır asma, yatak değiş­tirme, hızlı yürüme, masatenisi, voleybol, ata binme gibi spor­lar.
Zorlu etkinlikler: Saate 350 kaloriden fazla. Yüzme, tenis, koş­ma, bisiklete binme, dans etme, kayak kayma gibi sporlar.
Kalori ve kilo artışı: Uzmanların çoğu, sağlıklı bir yetişkin ka­dının günlük kalori gereksiniminin 2 bin ile 2 bin 500 arasında olduğunu kabul eder. Aynı kiloda kalan bir kişi, yiyeceklerle al­dığı enerjinin tümünü harcıyor demektir. Aldığından fazla enerji harcıyorsa, kilo kaybedecektir. Öte yandan, aldığından daha azmi harcıyorsa, kilo alır. Denge bu kadar basittir. Meno­pozda pek çok kadında hormon değişimine bağlı yağlanma, özellikle karın çevresinde de , izleyebilirsiniz.
Gerekli olandan fazla aldığımız her 3500 kalori ile yarım ki­lo alırız. Bunun tersi de geçerlidir. Besinlerle aldığımızdan baş­ka harcadığımız her fazla 3 bin 500 kalori ile yarım kilo. veririz. Çok kolay görünmesine rağmen uygulanması çok zordur. Nor­malde günde 2 bin 200 kalori alan bir kadın, bir haftada yarım kilo vermek için günde sadece 1700 kalori almalıdır; bir haftada bir kilo vermek için, aldığı kaloriyi neredeyse yarıya indirerek 1200 kalori almalıdır. Bütün bu bilgiler ve öneriler çok basittir. Ancak önemli olan kişinin bunlara eğilmesi, dikkat etmesidir. Özellikle menopoz, artık kadının sağlığına daha fazla özen göstermesi gereken bir dönemdir. Buradaki denklemden de anlaşılacağı gibi, kilo ver­mek için ya daha az yemeli ya da daha fazla enerji harcamalıyız. Ne yazık ki ilki çok kolay uygulanabilir. Ancak beslenmenizi kı­sıtlamadan size kilo verdirmeyi garanti eden rejimlerden kaçı­nın. Kilo vermek için egzersiz yapmak hiç de kolay değildir, çünkü hem sağlık durumunuz iyi olmalı, hem de gerçekten kilo verebilmeniz için gerekli egzersizlere çok fazla zaman ayırabil-melisiniz. Bir haftada yarım kilo vermek için günde en az bir sa­at zorlu egzersiz yapmanız gerekir. Oysa, uygun bir rejimle da­ha kısa zamanda daha iyi sonuç alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web