25 Temmuz 2010 Pazar

Jimnastik


Jimnastik
Kilo vermek ancak rejimle mümkün­dür. Ama vücudunuz sarkmadan, kasla­rınız gevşemeden fazla kilolardan kur­tulmanız için rejimle birlikte jimnastik yapmanız da şarttır.
Jimnastik sağlığımızı korumak ve gü­zel bir vücuda sahip olmak için alacağı­mız tedbirler arasında önemli bir rol oy­nar. Kasların gelişmesini, akciğerlerin bol oksijen almasını, kanın iyi dolaşma­sını sağlayan beden hareketleri, herhan­gi bir hastalık, teşekkül bozukluğu, ra­hatsızlık sözkonusu olmadıkça, her yaş için gereklidir. Çok küçük yaşlardan iti­baren günde en az 10 dakika jimnastik yapılmalı ve bu alışkanlık ileri yaşlarda da sürdürülmelidir.
Çoğu kimse iş yerinde veya evdeki günlük koşuşturmaların vücuda esnek­lik kazandırdığına inanır. Bu günlük faaliyetler insanı yorar ama adaleleri kısmen çalıştırır. Ancak jimnastik, vü­cudun çeşitli dokularına, organlarına güç kazandırır, kasların çalışmasını ko­laylaştırır, onlara güç, ahenk verir, bi­çimsizlikleri önler, kalp-damar sistemi­nin düzenli çalışmasına, yardımcı olur.

Bütün doktorlar, fizloyoglar, iyi yapıl­dığı takdirde jimnastiğin çok yararlı et­kileri olduğunu kabul etmektedirler. Psi­kologlar, bedenle ruh sağlığı arasında kesin bir bağlantı olduğunu iddia et­mektedirler. Bu kadın, erkek, yaşlı, genç, herkes için geçerlidir. Eğer merdi­ven çıkarken zorlanıyorsanız, kalçaları­nızda o sevimsiz yağ birikintileri olduy­sa, organizmanız uzun süreli hareketsiz yaşamanın bedelini ödüyor demektir. Bu durumda, hemen harekete geçmeniz gerekir. Çoğumuz günün büyük bir bö­lümünü aynı yerde, oturarak geçiririz. Evden otobüs veya dolmuş durağına ka­dar çok az bir yol yürürüz. Yıllar geçtik­çe, yaşlandıkça ruh ve fizik açısından yeteneklerin azalması normaldir. Ama sürdürdüğümüz hayat tarzının da bun­da büyük rolü vardır. İşte bu yüzden, tehlikeli olan ve kilo aldırdığı için orga­nizma üzerinde olumsuz etki yapan ha­reketsiz hayattan vazgeçmek gerekir. Bu noktada bir kısır döngü meydana ge­lir: Kilosu biraz fazla olan biri, daha az hareket etmeye başlar ve giderek daha çok şişmanlar. Oysa beden faaliyetleri yağların yakılma işini hızlandırır.
Düzenli yapılan jimnastik kalp damar sistemine fayda sağladığından ömrümü­zü uzatabilir. Zihni açar, uykuyu düzene sokar, sindirimi kolaylaştırır. Jimnastik kaslara çeviklik kazandırır, kemik yapı­şım güçlendirir, her açıdan kendimizi daha iyi hissetmemize yol açar. Ama, belirttiğimiz gibi, önemli olan bunun dü­zenli ve istekli yapılmasıdır. Bir gün jimnastik yapıp, ertesi gün bırakmak et­kili olmaz. Aym zamanda, uzun bir hare­ketsizlik döneminden sonra yorucu be­den hareketlerine kalkışmak, vücudu birdenbire zora koşmak da zararlıdır. Daha ilk hareketlerde nefes nefese kal­mamaya dikkat etmek gerekir. O takdir­de hareketler çok hızlı, adaleler gereğin­den fazla zorlanarak yapılmış demektir.
Bu durumda kramp, sancı gireDİlir. Hat­ta mide bile bulanır. Hevesiniz kaçabilir. Hareketten vazgeçip, bir kenara oturur­sunuz.
Jimnastik yapmak için en uygun saat, sabah, yataktan kalkar kalkmaz ve aç kanunadır. Ya da akşam yatağa girme­den önce, yemekten en az iki saat sonra. Aslında en iyisi, hareketleri açık havada yapmaktır, ama şehir içinde buna pek imkan bulunmadığından oda penceresi­ni açık tutmak yeterli olur.
Jimnastik yaparken çok kalın giyin­mek yanlıştır. Fazla terleme, kilo kay­betmeye yaramaz. Ama çok hafif giyin­mek de iyi değildir. Üşüdükleri takdirde adalelere kramp girebilir. En iyisi, be­den hareketlerini bir külotlu çorap veya eşofmanla yapmaktır. Yer hareketleri hah üzerinde yapılmalıdır.
Jimnastiğe her gün ısınma hareketleri ile başlayın. Isınma hareketleri kalp atışlarını hızlandırır, dolaşıma daha çok. kan, adalelere ise daha çok oksijen git­mesini sağlar. Ellerin ucuyla ayak par­maklarının ucuna değmek, veya ant üs­tü yatıp bir dizi çeneye doğru çekmek ve beşe kadar saymak gibi 2-3 dakika ser­best ve gevşeme hareketlen yapmak yeterlidir.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta da şudur: Isınma ve gevşe­me hareketlerinden sonra başlayacağı­nız egzersizleri tamamladıktan sonra durmayın! Oksijen alımını birden kesmemek ve bacak adalelerinin aniden gevşemesi sonunda kanın orada toplanıp kalbe çıkmakta zorlanmasını önlemek için, bir süre serbest hareketlere devam edin. Jimnastiği aniden kestiğinizde başınız dönebilir.Jimnastiği her gün alışkanlık haline getirin, kurallara harfi harfine uyarsanız, kısa bir süre sonra Vücudunuzun zindelik kazandığını görecek ve kendinizi her açıdan daha çok iyi hissedeceksiniz.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web