Konu meyveler olduğunda hemen herkesin ilgisini çeken o yumuşak ve sulu olan orta kısmıdır. Ancak ; Florida Üniversitesi'nde Beslenme Profesörü olan Doktor Susan Percival bazı önemli antioksidanların kabukta bulunduğunu belirtiyor.
Bununla beraber aramızda bir ananası kemirmek isteyen olacağını pek sanmıyoruz. Ama simdi bahsedeceğimiz şu beş meyvenin yenilebilen dış yüzeyi besleyici o kadar maddeyle dolu ki gerçekten çenenizi biraz olsun yormaya değer diye düşünüyoruz.
ELMA
Cornell Üniversitesi arastırmacıları elma kabuğunun, içindeki tatlı beyaz bölgeye göre yüzde 87 oranda daha fazla kanser karşıtı fotokimyasal içerdiğini tespit etmiş.
İpucu: Eğer soyulmamış bir elmayı çiğnemek zor geliyorsa, dış yüzeyini kaplamak için kabuklarını yer fıstığı ezmesine batırabilirsiniz. Hem böylece güçlü bir protein karbonhidrat bileşimi elde edersiniz.
SALATALIK
Kendisinde neredeyse hiç kalori bulunmayan bu yiyeceğin kabuğu, deriyi dolgunlaştıran, kırışıklığı önleyen kolajen olan silisten meydana geliyor. Silis için uzmanların önerdiği minimum bir doz yok ama uzmanlar günde en az beş miligramı uygun buluyor. Bu da tek bir salatalığın kabuğundan alabileceğiniz miktara denk.
İpucu: Organik olmasına dikkat edin. Normal salatalıkların dış yüzeyi raf ömrü uzasın diye koruyucu maddelerle kaplanır. Ancak organik olanlar orijinal halde bırakılır.
PATLICAN
Bu mor renkli yiyecekten bir şerit sıyırdığınızda 300 miligram nasunin (beyin hücrelerinin hasar görmesini engelleyen bir antioksidan) elde etmiş olursunuz. Ayrıca 200 miligram kas kramplarını engelleme özelliğine sahip potasyum, 13 miligram bağışıklığı güçlendirici magnezyum ve üç gram lif kaybediyor olman.
İpucu: Eğer az yağlı peynir ve sosa yatırırsanız, (marketten satın alır almaz kullandığınız takdirde) kabuğunun soyulup soyulmadığını anlamazsınız bile.
KİVİ
İnce, tüylü kabuğunda bulunan kimyasal bileşenler staph bakteri ve kolibakteri ile savaşır.
İpucu: Tırtıl yiyormuş gibi hissetmek istemiyor musunuz? O zaman içeceğinizin içine toz haline getirip karıştırabilirsin veya kağıt kadar ince dilimleyip salatanıza koyabilirsiniz.
PORTAKAL
Kabuğun üst kısmında bulunan d-limonene UV ışınlarının ölümcül düşmanıdır. Arizona Universitesi'nde yapılan bir çalışmada haftada bir çay kasığı kadar portakal kabuğu yemenin deri kanseri riskini yüzde 30 azalttığı görülmüş.
İpucu: Dış kabuğu ısırmak yerine, somonun üzerine çesni yerine serpebilirsiniz. Ya da salatanıza sosla birlikte karıştırabilirsiniz, rendeleyelerek kullanabilirsiniz.
Bununla beraber aramızda bir ananası kemirmek isteyen olacağını pek sanmıyoruz. Ama simdi bahsedeceğimiz şu beş meyvenin yenilebilen dış yüzeyi besleyici o kadar maddeyle dolu ki gerçekten çenenizi biraz olsun yormaya değer diye düşünüyoruz.
ELMA
Cornell Üniversitesi arastırmacıları elma kabuğunun, içindeki tatlı beyaz bölgeye göre yüzde 87 oranda daha fazla kanser karşıtı fotokimyasal içerdiğini tespit etmiş.
İpucu: Eğer soyulmamış bir elmayı çiğnemek zor geliyorsa, dış yüzeyini kaplamak için kabuklarını yer fıstığı ezmesine batırabilirsiniz. Hem böylece güçlü bir protein karbonhidrat bileşimi elde edersiniz.
SALATALIK
Kendisinde neredeyse hiç kalori bulunmayan bu yiyeceğin kabuğu, deriyi dolgunlaştıran, kırışıklığı önleyen kolajen olan silisten meydana geliyor. Silis için uzmanların önerdiği minimum bir doz yok ama uzmanlar günde en az beş miligramı uygun buluyor. Bu da tek bir salatalığın kabuğundan alabileceğiniz miktara denk.
İpucu: Organik olmasına dikkat edin. Normal salatalıkların dış yüzeyi raf ömrü uzasın diye koruyucu maddelerle kaplanır. Ancak organik olanlar orijinal halde bırakılır.
PATLICAN
Bu mor renkli yiyecekten bir şerit sıyırdığınızda 300 miligram nasunin (beyin hücrelerinin hasar görmesini engelleyen bir antioksidan) elde etmiş olursunuz. Ayrıca 200 miligram kas kramplarını engelleme özelliğine sahip potasyum, 13 miligram bağışıklığı güçlendirici magnezyum ve üç gram lif kaybediyor olman.
İpucu: Eğer az yağlı peynir ve sosa yatırırsanız, (marketten satın alır almaz kullandığınız takdirde) kabuğunun soyulup soyulmadığını anlamazsınız bile.
KİVİ
İnce, tüylü kabuğunda bulunan kimyasal bileşenler staph bakteri ve kolibakteri ile savaşır.
İpucu: Tırtıl yiyormuş gibi hissetmek istemiyor musunuz? O zaman içeceğinizin içine toz haline getirip karıştırabilirsin veya kağıt kadar ince dilimleyip salatanıza koyabilirsiniz.
PORTAKAL
Kabuğun üst kısmında bulunan d-limonene UV ışınlarının ölümcül düşmanıdır. Arizona Universitesi'nde yapılan bir çalışmada haftada bir çay kasığı kadar portakal kabuğu yemenin deri kanseri riskini yüzde 30 azalttığı görülmüş.
İpucu: Dış kabuğu ısırmak yerine, somonun üzerine çesni yerine serpebilirsiniz. Ya da salatanıza sosla birlikte karıştırabilirsiniz, rendeleyelerek kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder