9 Şubat 2009 Pazartesi

Yüksek Kolestrol Zararlı Mıdır

Kanda kolesterol, yağ-protein karışımı (tıp dilinde lipoprotein) içinde taşınır. Genelde yağ-protein karışımının bir bölümü düşük yoğunlukta (tıp dilinde düşük dansiteli lipoprotein) diğeri yüksek yoğunlukta (yüksek dansiteli lipoprotein) dir. Genelde kandaki kolesterolün % 18 kadarı yüksek yoğunluktaki yağ-protein karışımı içinde taşınır. Kanda, özellikle düşük yoğunluktaki yağ-protein kolesterol karışımı artınca damarların içinde kolesterol birikmesi hızlanır. Damarların cidarında kolesterol birikiminin artmasına; yüksek tansiyon, şişmanlık, hareketsizlik gibi etmenler de etki eder. Damarlarda biriken kolesterollü madde kanın akımım engelleyerek damar sertliğine, dolayısıyla koroner kalp hastalığına neden olabilir.

Dünyanın bir çok yerinde yapılan araştırmalar, beslenme şekli, kan kolesterol düzeyi ve damar sertliğinden oluşan kalp hastalığından ölüm arasında ilişki olduğunu belirtmektedirler. Kolesterol ve doymuş yağlan çok tüketen Finliler ve Amerikalı¬arda kan kolesterol düzeyleri yüksek, kalp hastalıklarından ölenler çokken, daha çok kolesterol, fakat doymuş yağı az besinlerle beslenen Japonlarda kan kolesterol düzeyleri düşük ve kalp hastalıklarından ölenlerin oranı daha azdır. Yine, temel besinleri balık olan Eskimolar da kolesterolü çok almalarına karşın, doymuş yağı az almaktadırlar. Bu grupta da koroner kalp hastalıklarından ölümlerin daha az olduğu gözlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web