6 Şubat 2009 Cuma

Isırgan Otu (Nettle)

Kullanımı: Son yıllarda hakkında en çok spekülasyon yapılan bitkisel maddelerden biri de ısırgandır.
Geleneksel olarak çeşitli amaçlarla kullanılan ısırgan otu üzerine yapılan çalışmalarda, bitki ekstresinin prostat ve idrar yolları sorunlarında yardımcı olduğu, ayrıca antiviral etkinlik gösterdiği bilinmektedir.
Başığıklık sistemini güçlendirdiği, böbrek taşlarına karşı koruyucu olduğu kanıtlanmıştır.
Ayrıca idrar söktürücü olarak da kullanılır. Bununla beraber en önemli geleneksel kullanımı olan antitümör etkisine dair henüz bir kanıt bulunmamaktadır.
Isırgan aynı zamanda içindeki yüksek demir oranıyla ve kemik iliğini uyarıcı etkisiyle kansızlığa karşı da yararlıdır.
Isırgan tohumlarını öğütün ve aynı miktarda balla karıştırıp kullanın. Saklarken direkt güneş ışını görmemesine dikkat edin. Yaprakları çay olarak da kullanılabilir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar: ısırgan otu ekstrelerinin tavsiye edilen dozlarda kullanımı için bildirilmiş herhangi bir yan etkisi yoktur, ancak çok düşük oranda, bazı kişilerde özellikle ciltte, alerjik reaksiyonlara yol açtığı görülmüştür.

Kimyasal ilaçlarla etkileşimi var mı? Isırgan ekstrelerinin, diklofenak içeren ilaçlarla beraber kullanıldığında ilacın antiinflamatuar etkisini arttırdığı rapor edilmiştir.

Dr. M. Ender Saraç / Doğanın Şifalı Eli

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web