4 Ekim 2008 Cumartesi

Kalbinizin Dostları İle Tanışın

Kalbimiz belki de en özel organımız, çünkü hem maddesel değişikliklerden (fazla kilo, yüksek kolesterol, aşırı bedensel yorgunluk vb. gibi) hem de manevi dünyamızdan çok etkileniyor (üzüntü, hüzün, depresyon, stres, sevgisizlik gibi).

Size sunacağımız bu tarifleri kalbinizin en nadide, en gözde dostları olarak kabul edin.

Kalp ve damar koruyucu balık buğulama

Malzeme:

* Yağlı derin deniz balığı (tercihen somon)* 2 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu

* 2 tatlı kaşığı kaba zeytinyağı

* 1 demet semizotu

* Yarım tatlı kaşığı biberiye

* 1 avuç dereotu

* 6 diş sarımsak

* 2-3 adet taze soğan

* 5-6 ince dilim limon

Yapılışı:

Önce soğan ve sarımsak, sonra balıklar ve diğer yeşil malzeme tepsiye dizilir, üzerine ince limon dilimleri konulur fırında veya ocakta pişirilir. Fırından almadan üzerine zeytinyağı dökülür.

Yararları:

Omega-3 yağı içeren balıklar (derin deniz veya kuzey denizi balıklan) kalp ve damarları korur. Semizotu ve keten tohumu da Omega-3 içerir. Zeytinyağı E-vitamini ve tekli doymamış yağ asidi içeriğiyle kalp dostudur. Biberiye ve dereotu güçlü antioksidanlardır, dolaşımı kuvvetlendirir. Sarımsak selenyum içeriğiyle kanı sulandırır ve tansiyon düşürür. Taze soğan idrar söktürücüdür.

Kalbi kuvvetlendiren şurup

Malzeme:

* Yarım kg. siyah üzüm

* 1 bardak Akdiken çayı

* 1 bardak melisa çayı

* 1 limon

* 2 litre su

* 4 çorba kaşığı gül suyu

* 50 gr. Çam fıstığı

* Biraz tarçın

Yapılışı:

Akdiken (1-2 tatlı kaşığı), melisa (10-12 yaprak) kaynatılır, çay yapılır. Başka bir kapta da suyun içinde çekirdekli siyah üzüm kaynatılır, ılınınca posası ve çekirdekleriyle beraber blendırda karıştırılır. Çaylar, limon suyu ve gül suyu eklenir, üzerine tarçın ve kavrulmuş çam fıstığı konulur.

Yararları: Siyah üzüm kalbe birebir ama posasıyla için

Siyah üzüm çekirdeği ve posası, proantosiyanidin etken maddesi içerir. Kalp ve damar sağlığı için çok yararlıdır. Akdilen otu da kalbi kuvvetlendirir. Melissanın da kalbi rahatlatıcı etkisi vardır. Gül suyu özellikle kalbin dostudur, haricen sürülmesi bile yararlıdır. Şeker koymadan günde 2-3 bardak ama mutlaka posalı içiniz. Çanı kabuğu da kalbe yararlı antioksidanlar içerir.

Kalp dostu yaz salatası

Malzeme:

* 1 demet taze semizotu

* 6 adet ceviz içi

* 1 limon suyu

* 2 çorba kaşığı zeytinyağı

* 1 çorba kaşığı kara üzüm

* 4 dal taze nane

* 6-8 adet taze gül yaprağı, Salatalık, domates, dereotu

Yapılışı:

Malzemeler ince ince doğranıp karıştırılır, üzerine limon suyu ve zeytinyağı ilave edilir. Kesinlikle tuz kullanılmamalıdır.

Yararları:

Nane ve gül yaprağı kalp şakrasını açar

Semizotu Omega-3 yağ asitleri ve ceviz içi zengin Omega-3 içerikleri ile kalp ve dolaşım için son derece faydalıdır. Taze limon suyu içerdiği C-vitamini ile zindelik verir. Çekirdekli üzüm güçlü bir antioksidan olan proantosiyadin içerir, bu çok güçlü bir damar koruyucu ve dolaşım destekleyicisidir. Kolesterolü düşürücü etkisi de vardır. Nane ve gül yaprağı kalp şakrasında açıcı özelliği olan bitkilerdir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web