17 Haziran 2009 Çarşamba

Nusret Baş Çocuklarda katarakt olur mu

Sonradan olan kataraktlarda büyük bir zamanımız vardır ameliyatı yapmak için fakat doğumsal kataraktlarda hemen ameliyat yapılması gerekiyr. Çünkü görmenin gelişmesi için gözün ışığı ve objeleri görmesi gerekiyor eğer ışık ve objeleri görmeyen bir gözde görme gelişmiyor sonra katarakt ameliyat olsa bile bu çocukların görmesi çok düşük kalıyor onun için erken teşhiş doğumsal katarakta çok önemlidir.
Doğar dogmaz çocuk hekimleri çocuğun gözlerine bir el feneri ile ışıkla bakması bu iş için yeterlidir. eğer ki çocuk hastane ortamında doğmamışsa çocuk hekimi muayne edememişse anne ve baba da göz bebeklerine dikkat ederek göz bebeklerinde bir beyazlık olup olmadığını görebilirler. çocuk etrafına ilgisiz olur etrafına bakmazsa ışıklara bakmazsa yine şüphelinebilir.

Doğumsal kataraktın öncelikle erken teşhişi gerekiyor. ikincisi bu işte uzman bir merkezde yapılması gerekiyor takip ve tedavisinin herhangi bir göz hekiminin yapabileceği ver takip edebileceği bir durum değil çünkü bu ekip çalışması gerektiriyor burda ameliyat tecrübe gerekiyor. çocuğun gözü çok küçük olduğu için ona yapacağınız hatanın çok büyük olarak çocuğa yanısyor.

Ameliyattan sonra çünkü çocuklarda 2 yaşındaki küçük çocuklarına koyamazsınız bu tartışmalı olmakla beraber dünyada genel kabul görmüş şey 2 yaşından çocuklara göz merceği koyamamaktadır. kataraktla göz merceğini alıyorsunuz peki bunun karşılığında çocuğa hemen rehabilite etmek zorundasınız. 30 numara gözlük vereceksiniz ve bu gözlüğü her 3 ayda bir değiştirceksiniz veya çocuğa kontak lens takacaksınız ailesine kontak lensin takıp çıkarılmasını öğreteceksiniz. ve bu kontak lensin de numarasını her 3 ayda bir değiştireceksiniz.

Bu şekilde çocuğu 4 ,5 yaşına kadar takip ettikten sonra 2 ci bir ameliyatta çocuğun gözüne göz içi lensini yerleştirceksiniz. gördüğünüz gibi bu bir ekip çalışması gerekiyor. başarılı bir çalışmadan sonra kataraktlı doğmuş bir çocuk iyi bir görmeye kavuştuğu halde eğer bu ekip çalışması takip iyi yapılamazsa göz tansiyonu gelişir derin göz tembelliği gelişir ve çoğu kezde çocuk görmelerini kaybeder…

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web