19 Mart 2009 Perşembe

Sirkenin Faydaları

Sirkenin tarihçesi 10 bin yıl öncesine, Mısırlılara kadar uzanıyor. O zaman daha çok temizlik ve hijyen amacıyla kullanılırmış. Bugün ise faydaları saymakla bitmeyecek gibi.

Özellikle turşu kurulan sonbahar aylarında Türkiye’nin doğusunda neredeyse her evde mutlaka sirke bulunuyor. Ama bu durum Türklerin yüksek miktarlarda sirke kullandığı anlamına gelmiyor. Bugün dünyada yemek amaçlı olarak sirkeyi en çok tüketenler arasında İran, Irak, Suriye gibi Arap ülkeleri bulunuyor. Araplar ekşili hemen her yemekte sirke kullanıyor, sirkenin her çeşidini sos olarak sofralarına taşıyor. Türkiye’de biraz da arkasında bıraktığı keskin koku nedeniyle kullanılmayan sirke, elma, vişne, hurma sirkesi gibi farklı tatlarla sevdirilmeye çalışılıyor.

Dünyada en çok balzamik sirke tüketilirken, Türkiye’de balzamik sirke üretilemiyor. Çünkü Balzamik sirke sadece İtalya’nın Modena Bölgesi’nde yetişen, Modena üzümlerinden üretilebiliyor ve bulunduğu topraklar dışında yetiştirilmesi mümkün olmuyor. Türkiye’deki sirke markaları balzamik sirke üretirken, Modena’dan kurutulmuş, toz halinde bulunan balzamik sirkesini alıyor ve Türkiye’de şişeliyor.

Farklı meyvelerden elde edilen sirkenin üzüm sirkesinden farkı nedir?

Sadece aromatik olarak fark ediliyor. Yani tadı ve kokusu hafifçe değişiyor. Sirkenin bulunduğu hiçbir ortamında mikrop barınamıyor. Örneğin tarih kitaplarına baktığımızda, Osmanlı İmparatorluğu döneminde birinci derece temizlik ürünü olarak sirkenin kullanıldığını görüyoruz. Bugün bile hanımlar, halı ya da cam silerken suya bir çay bardağı sirke karıştırdıklarında uzun süreli parlaklık elde ettiklerini bize iletiyorlar.

-Sirke en iyi neyle gider?

Turşu, salata, işkembe, kelle paça, çorba ile…

Sağlığa faydaları

-Hazmı kolaylaştırır

-Mide hararetini giderir

-Safrayı keser, safra rahatsızlıklarını giderir, akıntıları düzenler

-Diş etlerini ve diplerini düzeltir, onarır, mikroplardan arındırır

-Sirke ve bal ile hazırlanan preparatlar kolestrolü düşürür

-Nezle ve soğuk algınlığına sirkeli sıcak su ile buğu yapılabilir

-Ateşi düşürür

-Hemoroit için sirke katkılı sıcak su banyoları önerilir

-Ergenlik sivilcileri için her yemekten yarım saat önce 1 tatlı kaşığı elma sirkesi eklenmiş ılık su tavsiye edilir

-Varise iyi gelir

-Kalp kasları dahil tüm kas yapısı güçlenir

-Ekzema ve yaralara sürülürse kısa sürede iyileşme sağlanır

-Sirke ile sinameki kaynatılırsa saçların dökülmesini önler

Ev bakımında;

-Mikroplara karşı etkili

-Cam ve aynada iz bırakmıyor

-Lekeleri çıkartıyor

-Krom, bakır ve pirinç parlatıyor

Yemeklerde;

-Eti yumuşatıyor

-Sebzelerin ömrünü uzatıyor

Çamaşır yıkarken;

-Renkleri koyulaştırıyor

-Beyazlarda parlaklık sağlıyor

-Deodorant lekelerini çıkarıyor

-Ütülemede oluşan parlaklıkları gideriyor

Mutfakta;

-Porselenlere parlaklık veriyor

-Tencerelerin ömrünü uzatıyor

-Ovmaya gerek kalmadan fırını temizliyor

-Kötü kokuları yok ediyor

Vücut bakımında;

-Tazelik verici bir banyo toniği kabul ediliyor

-Kepeklere karşı son derece etkili

-Arı sokmalarını tedavi ediyor

-Su kaçarsa kulağa damlatılıyor

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web