18 Eylül 2008 Perşembe

Maş fasulyesi ve faydaları

Maş fasulyesi bağırsak düzenleyici ve şeker düşürücüdür.

Şeker hastaları için gerekli olan B vitaminlerini içermektedir.

Maş fasulyesinin içeriğinde bol protein ve lif bulunur.

Maş fasulyesinin hücre yenileyici özelliği de vardır.

Güneydoğu Anadolu mutfağında çok kullanılan, ufak, yeşil bir fasulye türüdür. Akdeniz Bölgesi'nde de Toroslarda yetişir ve 'cin börülcesi' olarak bilinir.

Maş fasulyesi ile piyaz ve çorba yapabilir, pilavlara ekleyebilir ve filizlendirebilirsiniz. Çin mutfağında da kullanılan maş fasulyesinin eski zamanlarda hastalık tedavisinde kullanıldığı söylenir.

Süpermarketlerde, 500 gramlık paketlerde, organik ürün standlarında satılmaktadır. Ayrıca aktarlardan da temin edilebilmektedir.

Maş fasulyesinin mercimek gibi pişirilerek,içine piyaz garnitürü, yeşil soğan, maydanoz, salatalık, zeytinyağı, koruk ekşisi eklenip servis edilmesi önerilir.

Serin ve kuru yerde ,ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir.

Maş Fasulyesi Salatası

1 bardak Maş Fasulyesi
2-3 yemek kaşığı Nar Ekşisi
Yarım çay kaşığı Kimyon
İnce doğranmış maydanoz
Zeytinyağı ve tuz

Yapılışı : Maş fasulyesi bol su ile tuz ilave edilerek haşlanır. ( Maş fasulyesi pişerken çok fazla su çeker) Haşlarken sık sık kontrol etmekte fayda var. Maş fasulyesi piştikten sonra suyu süzülerek soğuması için bekletilir.

Soğuyan maş fasulyesinin içine ince doğranmış maydanoz nar ekşisi, kimyon, zeytinyağı ve isteğe göre bir miktar daha tuz daha ilave edilip servis yapılır.

Maş fasulyesi salatasına domates, biber, mısır vs. ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.

Maş Çorbası (10 kişilik)

Malzemeler

Maş Fasulyesi
1 Kg. soğan
3 adet havuç
2 adet patates
4 adet sivri biber
250 g rendelenmiş omates
100 g makarna veya erişte
Et suyu (tablet veya hazır et suları kullanmayın)
Kırmızı biber
Karabiber, tuz

Yapılışı
Havucu rendeleyin.
Soğanı,patatesi,sivri biberi ve kırmızı biberi kuşbaşı doğrayıp kavurun.
Maş fasulyesini ayrı bir kapta et veya tavuk suyu ile haşlayın.
İçine kavrulan karışımı,püreyi ekleyin.
Kaynadıktan sonra makarnayı da ilave ederek yumuşayıncaya kadar pişirin.

Maş Fasulyesi Piyazı

Malzemeler:

2 su bardağı maş fasulyesi

6-7 adet taze soğan

1 demet maydanoz

1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz

5 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı pul biber

1 adet limonun suyu

1 tatlı kaşığı tuz

Yapımı:

Maş fasulyesi yıkanır, tencerede üzerine 1 parmak geçecek kadar su konularak orta ateşte şekli bozulmadan, yumuşayana kadar haşlanır. Daha sonra kevgirle çıkarılarak suyu süzülür. Maydanoz ve soğan ince kıyılır, derin, karıştırma kabına aktarılır. Üzerine haşlanmış maş, ceviz, tuz, pul biber, limon suyu ve zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. Servis tabağına konulur.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web