25 Kasım 2008 Salı

Paladöken Kayak

Paladöken Kayak Merkezi Şehrin güneyinde ün bin yüz seksen beş metre yükseliğindeki palandöken dağları kış turizmi için yapılan ciddi ve kapsamlı bir projeyle Kış sporları merkezi haline dönüştürülmüştür.Burada günde otuz iki bin kişinin kayak yapabileceği uluslararası yarışmalar,hatta kış olimpiyatlarının düzenlenebileceği altı bin kişinin istihdam edilebileceği öngörülmektedir.

Erzurum Kalesi kente yetmiş dokuz kilometre uzaklıktaki Horasan Pasinler Erzurum tarihi ipek yolu üzerindedir.İlk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen kalenin İsadan sonra beşinci asrın ilk yarısında Bizanslılar tarafından tahmin edilmektedir.
Üç kümbetler den sekiz köşeli plan üzerine oturtulmuş olanının Saltuklu Devletinin kurucusu Emir Saltuka ait olduğu sanılmaktadır.Kümbetlerin onüçüncü yüzyılın sonu ve ondördüncü yüzyılın başına ait oldukları kabul edilmektedir.Tamamen kesme taştan yapılmışlardır.Değişik planları,kullanılan malzeme ve süslemeleri açısından farklı özellikler arzetmektedir.

Çifte minareli medrese onüçüncü asrın sonlarında İhlanlılar yapmıştır.Anadolu Selçuklu mimari geleneğinde yapılmıştır.Açık avlulu ,iki katlı ve iki minareli bu eğitim kurumu Anadolunun en büyük medresesidir.
Yakutiye medresesi Hoca Celaleddin Yakut tarafından İsadan sonra bin üç yüz onda inşa edilmiştir.İlhanlı döneminden günümüze kalan nadir eserlerden birisidir.Günümüzde İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır.
Rüstem Paşa Bedesteni Ka. Su. Süleymanın Sadrazamı ve damadı Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır.Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan iki katlı bina halen çarşı olarak kullanılmaktadır.Çarşıda çoğunlukla oltu taşı satıcıları faaliyet göstermektedirler.
Tortum Çağlayanı il merkezine yüz yirmi kilometre mesafededir.Tortum gölünün sol kısmında Tortum Çayının kırk sekiz metre yüksekten düşmesiyle meydana gelen şelalenin vadideki bir dağın heyelan sonucu çayın önünü kapatmasıyla oluştuğu söylenmektedir.Baharda suyun bol olduğu mevsimde eşsiz manzarası ve heybetiyle seyrine doyum olmamaktadır.
Oltu taşı işçiliği ile çok meşhurdur.Oltu taşından yapılan tespihler ,ağızlıklar ,bilezik ,gerdanlık ,broş ,küpe ,saç tokası yöreden alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır.
Erzurum ilçeleri Aşkale Hınıs Ilıca Çat Horasan İspir Karayazı Karaçoban Narman Olur Köprüköy Oltu Pazaryolu Pasinler Tekman Uzundere Şenkaya Uzundere .
Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük kenti olan şehrin İsadan evvel dört bin dokuz yüz senelerinde kurulduğu tahmin edilmektedir.Kuzeyden Artvin ve Rize,batıdan gümüşhane ve Erzincan ,Doğudan Ağrı ve Kars,Güneyden bingöl ve Muş ile çevrildir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web