27 Şubat 2008 Çarşamba

LAHANA DİYETİ

Trupgillerden, güz ve kış sebzesi olan bir bitkidir. Göbekli yaprakları haşlanarak ve çiğ olarak yenebilir. İçinde bol mineraller : kükürt, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum. Vitaminler: A-B1-B2-B3-B6, folik asid, C-E-H-PP, şeker ve en önemlisi
Anti ulkus faktör olarak bilinen aynı zamanda bir vitamin olduğuna inanıldığı için U vitamini olarak adlandırılan madde vardır.
Tıbbi hastalıklar
İdrar sokturucu, vücuda biriken zehirli maddelerin atımında, bağırsakları yumuşatıcı, kan şekeri düşürücü, astım, karaciğer, safra kesesi, gastrit, kolit, kabızlık, Haricen: romatizma, mafsal ağrıları, sık sık baş ağrıları için beyaz lahana. Enerji veren, vücuttaki toksinleri atan, bağırsak kanserini önleyen, düşük kalorili, yorgunluk, ergenlik sivilcesi ve bağırsak tembelliği için çok faydalı bir sebzedir. Guatr artırıcı olduğu için guatrlı hastalara yasaktır.
Önerilen kullanım şekli
*
Kışın aldığımız besinler ve kirli hava, vücutta protein özellikli toksin birikmesine yol açar. Üstelik bu toksinler suda çözülmedikleri için idrar ve ter yoluyla vücuttan atılmaz. Uzmanların önerisi, toksinleri atacak lahana kürü; sadece yaprakları haşlayın ve suyunu için.
* Karalahana, kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına, kanı sulandırdığı için kalp hastalarına öneriliyor. Ayrıca, karaciğer ve bazı kan kanseri türlerine de iyi geldiği uzmanlar tarafından söyleniyor.
* Brüksel lahanasının birleşimindeki ''sultorafane''den ötürü kanserin vücuda yayılmasını önlediği uzmanlarca söyleniyor.
* Lahananın başlıca etkin maddelerinden biri de laktik asittir. Bağırsaklardaki yararlı bakterilere sağlıklı bir yaşam ortamı sağlanmasında bu maddenin çok önemi vardır. Çiğ lahananın salata biçimde yenmesi büyük açıda yarar sağlayacaktır.
* Lahana sinirsel heyecanlara ve uykusuzluklara karşı, bildiğim tüm ilaçlar arasında en güçlü olanıdır. Sıkıntı çekenlere, sınava gireceklere, depresyona düşenlere, sinir hastalarına ''sürekli yorgunluk'' duyanlara lahanayı çok bol yerlerse kendi yararlarına olacağını zamanla görebilirler.
* Anjinlerde ve ses kısıklığında gargara olarak kullanılır. İçine bal veya şeker katarak günde 6-7 çorba kaşığı içebilirsiniz.
* Mikserde ezerek tülbentten sıkarak süzüp öz suyunu içebilirsiniz. Çiğ olarak ta yiyebilir, yemeği yapabilirsiniz.
* Lahana turşusunun suyu iyi bir zayıflatıcıdır.
* Taze sıkılmış suyunun mide ülseri, ince, kalın bağırsak iltihapları faydalı olduğu uzmanlarca kanıtlanmıştır. Bu tedavi 4-5 hafta süre ile lahana özsuyu içilerek yapılır. Lahana yaprakları mikserden geçirilir. Öz suyu çıkarılır. Hafif yemeklerden sonra gün boyunca 2 çay bardağı içilir. Bazı bünyelerde gaz yapabilir. İçilecek 1 çay bardağı kimyon çayı gazı giderebilir. Doktora sorularak yapılması gerekir. Guatrlı hastalara yasaktır.
*1 litre kaynar suya 2 büyükçe lahana yaprağını atın. 5 dakika kaynatıp demlendirin. Kan temizleyici olarak günde 2 fincan kür olarak için. Eğer geceleri karabasan görüyorsanız, yatarken 1 fincan içebilirsiniz.
* Lahananın öz suyu küçüklere günde 2 çay kaşığı, büyüklere günde 3-4 çorba kaşığı kurt düşürücüdür.
* 10 gr lahana tohumunun kaynatılan suyu, acı bakla suyu ile karıştırılıp içilirse kurtları döker (büyüklere).
* 2 su bardağı kıyılmış Lahana içine 1 su bardağı su ile 2 su bardağı şeker ilave edilerek reçel yapılır. Her sabah birer kaşık yenirse öksürüğe, gögüs hastalıklarına, ses kısıklığına, balgama karşı faydalıdır.
* Ağızda çiğnenerek suyu emilirse ses kısıklığına karşı iyi bir ilaçtır.
* Siyatik romatizma ağrılarına karşı arpa unu ile karıştırılıp lapa yapılır. Ilık olarak ağrıyan yere bağlanır.
* Zona, dolama, yanıklar için lahana yaprağı kalın damarları ayıklanır. Bezin üzerine doğranıp üzerinden merdane ile (veya şişe ile ) ezilir. Yaraların üzerine bağlanır. Günde 2-3 kere değiştirilir. Her seferinde yaranın temizlenmesi gerekir.
* Lahananın kaynamış suyu üzüm suyu ile karıştırılır günde 1 fincan içilirse sarılığa ve dalak şişliğine karşı faydalıdır.
* Haricen lahana yaprakları zeytin yağın içinde 2 saat emiştirmeye bırakın. Yanık deriyi ve yaranın üzerine kapatın. Günde 2 kez pansumanı yenileyin.
* Lahana Diyeti: diyet boyunca kesinlikle ekmek, alkol, soda ve meşrubat alınmamalı. İstenildiği kadar çorba içilebilir. 7 günden fazla uygulamayın Bol su içmeli ve ekstra vitamin almalısı gereklidir. Genel bu diyet zayıflama programı olarak diyetisyenler tarafından tercih edilmeyen bu diyet tekrarlanmamalıdır.
* Lahana çorbası malzemeleri;6 tane yeşil soğan, 2 yeşil biber, 1 tane rendelenmiş domates, 1 demet kereviz, 1 adet patlıcan, 1 adet kabak, 1/2 lahana, 1 adet tavuk veya dana bulyon, tuz, karabiber, sarımsak ve maydanoz. Bütün sebzeler temizlenir küçük küçük doğranır. Düdüklüde pişirilir, mikserde ezerek çorba kıvamına getirin.
1 Gün: Öğle yemeğinde istediğiniz kadar meyve (muz hariç) ve lahana çorbası
2 Gün: Öğle yemeğinde İstediğiniz kadar çiğ veya haşlanmış sebze (baklagiler hariç) ve lahana çorbası
3 Gün: Öğle yemeğinde İstediğiniz kadar meyve, çiğ veya haşlanmış sebze ve lahana çorbası
4 Gün: Öğlen en fazla 4 muz, kaymaksız süt ve lahana çorbası
5 Gün: Öğlen bir porsiyon biftek, bir tane domates, en az 6 bardak su ve lahana çorbası.
6 gün: Öğlen istediğiniz kadar biftek, sebze ve lahana çorbası.
7 Gün : Öğlen bir porsiyon pirinç lapası, meyve suyu ve lahana çorbası
Önemli Uyarı: Doktorunuza danışmadan diyete başlamayınız!

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web