17 Şubat 2008 Pazar

CİNSEL PERFORMANSI OLUMLU ETKİLEYEN BİTKİLER

Karışım, kan dolaşımını hızlandırıyor
Uzmanların söylediklerine göre bitkisel karışımlar, insanları öncelikle psikolojik açıdan olumlu etkiliyor. Kadıoğlu, “Karışımın içindeki bitkiler damarları genişleterek kan dolaşımının hızlanmasını sağlıyorlar. Bu da cinsel performansı olumlu etkileyen bir şey. Ayrıca bir de sinirler uyarılıyor, tiroit bezleri ve hormonlar da harekete geçiyor” diyor.
‘Doğal Viagra’lara ilginin her geçen gün arttığını söyleyen Kadıoğlu, yine de insanların cinsel sorunlarını paylaşmaktan çekindiklerini dile getiriyor: “Padişah Macunu almak için ayda en az 100 kişi başvuruyor. Bu sayı aslında çok az. Çünkü Türkiye’de cinsel sorun yaşayan yüzlerce insan var. Hatta bazıları bitkilere değil, ciddi bir tedavi merkezine başvurmalı. Ama çoğu utanıyor, çekiniyor.”
Prof. Dr. Hüsnü Can Başer, ‘bitki’ dendiğinde Türkiye’de olduğu gibi dünyada da ilk akla gelen bilim adamları arasında yer alıyor. Bitkiler üzerinde yaptığı araştırmalarla bugüne kadar uluslar arası çapta pek çok ödüle lâyık görülen Prof. Başer, bu yıl da TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü aldı. Hatta literatürde adını almış iki bitki türü bile var. Bir tanesi ‘Origanum Husnucan-Baserii’ adında bir kekik türü, diğeri ise ‘Aristolochia Baserii’ adlı bir lohusa otu. Anadolu Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi (TBAM) kurucusu ve eski müdürü, Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Başer’le ‘afrodizyak bitkiler’ üzerine konuştuk.
Başer, özellikle Hatay’da ve Doğu Anadolu’nun çoğu vilayetlerinde yaygın olarak kullanılan ‘çakşır’ adlı bitkiden söz ediyor: “Çakşır adıyla bilinen otun kökü afrodizyak olarak biliniyor ve yaygın şekilde kullanılıyor. Maydanozgiller familyasına dahil çakşır veren bitki türleri ile ilgili olarak bilimsel araştırmalar yapılıyor. Ayrıca yulaf unu, yulaf ekmeği, yulaf bulamacı ve yulaf ekstresinin erkeklerde ve kadınlarda cinsel gücü ve arzuyu artırdığına dair klinik bulgular mevcuttur. Yaş baklada bulunan levodopa (L-dopa) Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan güçlü bir ilaçtır. Bu maddenin yaşlı erkeklerde cinsel arzuyu artırdığı belirlenmiştir.”
Prof. Başer, Doğu Afrika’da yetişen Corynanthe yohimbe (Yohimbe) ağacının kabuklarından elde edilen yohimbin adlı alkaloitin ise özellikle erkeklerde cinsel arzuyu arttırmasıyla ünlendiğini söylüyor. Ancak uyarmadan da emiyor: “Fazla miktarda alındığında yüksek tansiyon, sıkıntı ve bunaltıya yol açan bu ilacın kullanımı pek çok ülkede yasak. Yohimbin, alkol, antihistaminikler ve sakinleştiricilerle birlikte alındığında ters etkilere yol açar.” Afrodizyak etki eden bitkilerden söz eden Başer, bir de adamotundan bahsediyor. Adamotunun cinsel performansı arttırdığı düşüncesiyle yıllardır tüketildiğini söyleyen Başer, şöyle devam ediyor:
“Adamotu bitkisinin bilinmeyen, esrarlı bir güce sahip olduğu düşünülmüştür. Bitkinin sarımsı renkli meyvelerinin yenmesiyle hem erkek hem de kadının cinsel güce ve verimliliğe sahip olduğuna inanılmıştır. Çoğu kültürlerde meyvenin yenmesi hamile kalmanın bir garantisi olarak görülmüştür. İsrail’de buğday hasadı zamanı olgunlaşan sarımsı erik benzeri meyveler son derece tatlıdır. Belli miktar yendiğinde baş dönmesi yapar, fazlası delirmeye kadar götürebilir. Döllenmeyi kolaylaştırdığı düşünüldüğünden aşk iksirlerinde uzun süre kullanılmıştır.
Son yıllarda, İsrail’de olgun adamotu meyvelerinden hazırlanan bir içki yeni evli çiftlere pazarlanmaktadır. Adamotu bugün dahi Doğu Akdeniz ve Ortadoğu ülkelerinde aşk tılsımı ve uğur olarak taşınır. Milattan sonra 1. yüzyılda yaşamış olan Pedanius Dioscorides adlı ünlü hekim, yazdığı Materia Medica (Tedavi malzemeleri) isimli eserinde adamotu meyvelerinin şarapta bekletilmesiyle hazırlanan içkinin cinsel gücü arttırdığından bahseder. Kore, Çin, Japonya ve Kuzey Amerika’da yetişen ginseng bitkisi de Doğu Asya’da yüzyıllardır tonik ve uyarıcı olarak kullanılıyor. Ginseng bitkisinin de afrodizyak olduğuna inanılıyor. Kekik, maydanoz, adaçayı, biberiye, kişniş, kediotu ve menekşe de afrodizyak addedilir...”
Uzmanlar, bitkisel karışımların sadece strese ya da yorgunluğa bağlı hafif derecedeki sıkıntılarda işe yaradığını, ciddi bir sıkıntısı olanın ise mutlaka bir hekime başvurması gerektiğini tekrar tekrar vurguluyor. Uzmanların söylediklerine göre cinsel sorunlar ‘beyinde’ başlıyor. Yani insanın kafası rahat olmalı, psikolojik olarak da kendini cinselliğe hazır hissetmeli. Eczacı Dilaver Kadıoğlu, bu konuya son noktayı şöyle koyuyor: “Çiftler birbirlerini uyarmalı. Yanınızda ‘iştahınızı açmayan’ bir partner varsa, bitkilerin de pek bir yararını görmezsiniz.”

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web