27 Şubat 2008 Çarşamba

CİVANPERÇEMİ VE FAYDALARI

Civanperçemi bitkisi
Orta Avrupa balkanların kuzeyi ve Kuzey ile Doğu Anadolu da yetişmektedir.Meksika 'da Zuni yerlileri civanperçemi yanık tedavisinde kullanmaktaydı.Suyla kaynatarak elde etikleri sıvıyı soğuk olarak yanık üzerine uygalanıyor ve onun serinlik verici etkisinden faydalanıyorlardı.Kuru çayır ve yol kenarlarında bulunur. dalı yaprağı ve çiçekleri Boyu 20-80 cm yüksekliğinde yaprakları uzun paçalı yıllık otsu bir bitkidir.çiçekleri demet şeklinde bir araya toplanır.Beyaz ,fildişi beyazı,soluk sarı ,Altın sarısı rengindedir.Mavimtrak renkli uçucu yağ taşır.Güneşli havalarda çevresine aromalı koku yayar.Aslında çiçeklerini güneşin en etkili olduğu saatlerde toplamak gerekir, çünkü o sıralarda eterli yağları ve şifalı gücü doruk noktasında olur Çiçekleri tam olarak açılmadan önce yapraklarla birlikte toplanır.Gölgede kurutulur.ışık görmeyen bir yerde korunmalıdır .Bozulur.Türkiyede 40 kadar türü vardır.İçinde ''Achillein''denilen acı bir madde bulunur.Etkili ve zararsız ilaçtır.Cineol doğal bir mikrop öldürücüdür.Ender olmakla birlikte bitkiyle temas eden kişilerde deri alerjileri görülebilir.Bunun dışında hiç bir yan etkisine rastlanmamıştır.
Tıbbı faydaları
Genel yorgunluk ,sırt ağrıları,soğuk algınlığı grip,kan dolaşımı ,ergenlik , sakinleştirici adet düzenleyici,Kol ve bacaklardaki sinir iltihaplanmalarında,hazımsızlık ,iştah açıcı,idrar söktürücü,kan dolaşımını düzenleyici, bağırsak kurdu düşürücü,yara iyileştirici idrar yolu spazmları,menopoz rahatsızlıkları, Bağırsak kurdu düşürücü,bağırsak,mide gazlarını giderir.Kanamayı durdurur.Çıbanlar yaralar,Yüzeysel kan oturmalarında yapılacak kompresler iyi sonuç verir.
Önerilen kullanım şekli
*Civanperçemi çayı bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki bir bardak kaynar suya atılır. 8-10 dakika bekletilir. Soğutmadan tatlandırılmadan içilir.Gün boyu yemeklerden önce bir bardak içilebilir.20-50 gün içilir bir müddet ara verilir.sonra yine devam edilir yeniden ara verilir.
*Düzenli olarak civanperçemi çayı içilirse migren krizini iyileştirebilir.
*Soğuk algınlığı ,grip,için 20gr civanperçemi bir litre suda 20 dakika kaynatılır.Yemeklerden sonra birer kahve fincanı içilir.
*Kan dolaşımını artırır.zindelik verir.ağrı kesici ,spazm çözücü hanımların basit bel ve kasık ağrılarında kullanmak için ,Bir litre kaynar suya 50 gr civan perçemi atılır.6-7 dakika kaynatılır.Bu sıvıdan günde iki bardak 20-50 gün içilir.üç hafta ara verilir.
*Dört bardak suda 30gr çiçek kaynatılır.Yemek aralarında birer fincan içilir.
*Romatizma tedavisine-2 gr civanperçemi özü- 5gr lanolin-45 gr kafurulu pomad karıştırılır.Ağrılı yere friksiyon yoluyla tatbik
edilir.
*Kurutulmuş civan perçeminden bir litre kaynar suya 20gr konup 15 dakika demlendirilir.Süzülür.Günde üç bardak yemek arası saatlerde içilirse mesane ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir.
*Saç dökülmesi için dört bardak bir avuç civanperçemi 10 dakika kaynatılır.süzülür.saç diplerine masajla sürülür.
*Taze bitkiden sıkılarak elde edilen özsu hemoroid ve bacak yaralarına sürülür.
*Egzama için bir avuç bitki dört bardak suda kaynatılır.Hastalıklı yerler yıkanır.
*Civanperçemi çayı bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki bir bardak kaynar suya atılır. 8-10 dakika bekletilir. Soğutmadan tatlandırılmadan içilir.Gün boyu yemeklerden önce bir bardak içilebilir.
* Sinirle ilgili rahatsızlıklarda Civan perçemini yarım litre su başına 10-20 tutam çiçek ve yaprak atın.içine bir tutam melisa(oğulotu)-papatya çiçeği katın.süzdürün çay olarak için.
*Atiseptik(mikrop öldürücü) özelliği için Bir litre başına bir avuç yaprak ve çiçek koyun kaynatın soğuyunca yaralara çıbanlara sürülür.
* Civanperçemi ezin bezin içine koyun öz suyunu sıkın.Yarı yarıya erimiş domuz yağı ile karıştırın.(kanamayı durdurucu ve mikrop öldürücü olarak kullanılır.
*Bitki tentürü:Güneşte toplanmış civanperçemi çiçekleri gevşek olarak geniş ağızlı bir şişeye doldurulur.Üstünü örtecek kadar konyak eklenir.14 gün güneşte veya sıcak bir yerde bekletildikten sonra süzülür.Çayın içine damla olarak kullanılır.Vücuda kompres yapılır.
*Merhem hazırlanışı:90 gr tuzsuz tereyağı veya iç yağı tavada iyice kızdırılır.İnce kıyılmış çiçekler,15 ahududu yaprağı,tavaya atılır.Çıtırdamaya başlayınca1-2 dakika karıştırılır.Ateşten indirilir.ağzı kapalı olarak serin bir yerde ertesi güne kadar bekletilir.ertesi gün hafif ısıtılır.beze konur sıkılır.Cam kavanozlara konur.buzdolabında saklanır.
*Oturma banyo katkısı :100 gr civanperçemi (sap ve çiçekler)soğuk suda bir gece bekletilir.Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır.ve banyo suyuna eklenir.banyo süresi 20 dakikadır.Kalp bölgesi suyun dışında kalmalıdır. banyodan sonra bir saat yatakta dinlenilir.Yumurtalık iltihaplarında,akıntılarda,Menopoz döneminde.iyi gelir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web