4 Mayıs 2008 Pazar

DOGANIN SİFALI ELİ

Ayurveda Uzmanı Ender Saraç’ın Doğanın Şifalı Eli adlı kitabında Sağlıklı Zayıflamayla ilgili yazılarından bir bölümü
Yeşil çay,Kiraz sapı,Mısır Püskülü,Sinameki,Rezene gibi çaylar,idrar ve bağırsak boşaltıcı etkiye sahip olduklarından incelmeye faydalı olabilirler
Ihlamur,Nane ve Papatya da iştahı denetlemek için faydalı olur
Zayıflama sürecinde dikkat edilmesi gerekenler
Akşam ağır ve geç beslenmek,dolu mideyle yatağa girmek,kırmız et,şarküteri ürünleri,yağlı peynirler,beyaz un ve beyaz şeker gibi rafine edilmiş gıdalar,tuzlu ve yağlı çerezler,yağlı kızarmalar,yağlı katkı sosları,cipsler,çikolatalar,şekerli ve asitli içecekler,genlede şişmanlatıcı etkiye sahiptirler..Oysa yavaş emilen ve bağırsaklarda yavaş hareket eden lifli,gıdalar,tam tahıllar,bakliyatlar,yeşil lifli yapraklı sebzeler,çok şekerli olmayan taze meyveler,az zeytinyağlı yemekler,doğal müsliler,yulaf ezmesi,derisiz beyaz et,yumurtanın beyazı gibi yiyecekler ise genelde daha düşük glasemik etkiye sahiptirler ve kişide şişmanlatıcı etki pek oluşturmazlar..Sağlıklı zayıflama programlarında,günde en az,1,5 -2 litre katkısız sıcak su ve günde en az 3-4 fincan şekersiz bitki çayı içmek çok önemlidir..Maden suyunu,gazlı olduğu için asitli içecekler grubuna sokmak yanlıştır..Oysa tam tersine bu içecek asitten ziyade alkali bir yapıya sahiptir..Son dönemlerde fazla kırmız et,asitli içecekler,kızartmalar,acılı baharatlar,ağrı kesici ilaçlar,şarküteri ürünleri gıdaların,aşırı tüketimi daha asidik bir beslenme şekline yol açtı.Bu durum da cilt problemleri,mide yanmaları,sindirim sistemi bozuklukları gibi birçok asidik problemin ortaya çıkmasına zemin hazırladı.Bu nedenle madensuyu,şekersiz kayısı kompostosu gibi bazı yardımcı katkılarla,asit-baz dengesinin sağlandığı diyetlerde,sindirim sistemi problemi olmaz
Sofranızdan keten tohumunu,normal müsliyi,yağsız beyaz eti,yulaf ezmesini,kuru fasulye hariç diğer bakliyatları,tam tahılları,yeşil lifli yaprak sebzeleri(özellikle tere ve roka),taze şekeri düşük mevsim meyve ve sebzelerini,bitki çaylarını,maden suyunu ve yağsız süt ürünlerini eksik etmeyin.Nane,yeşil elma,zerdeçal,özel ayurvedik bir koku olan meda aroma kokusunun iştah kesmeye ve sağlıklı zayıflamaya etkisi bulunmaktadır.Susam yağı ve bunun içerisine katılan az miktarda biberiye yağı ,kekik yağı gibi hafif acı,buruk ve canlkandırıcı yağlarla duştan önce birkaç dakika süreyle,masaj yapılması zayıfladıkça oluşan çatlaklar için yararlı olacaktır
Önemli not:Çok özel durumlar dışında asla ve asla,hızlı kilo vermeyin..En ideali haftada 1 kilo civarındadır..Çok hızlı verilen kilolar,hem vücut dengesini bozup hastalıklara yol açabilir ya da hızlı geri alınır
Kırmızı,turuncu gibi renkler(giysilerde ve ortamda)uyarıcı etki yapıp iştahı açarken,koyu lacivert,siyah,gri,füme ve pastel renklerde iştaha daha baskılayıcı etkiler yapabilir
Zayıflamaya başlarken,belki de en önemli konu karar vermektir..Eğer herhangi bir dönem rasgele ve psikolojik olarak hazırlanmadan zayıflamaya çalışıyorsanız hiç başlamayın..Zorla ve isteksizce yapılan diyetler ve yanlış yöntemlerle verilen kilolar aynen geri alınır ve kişi diyeti yarıda bırakır..Önce ruhen ve zihnen hazır olmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web