22 Mart 2010 Pazartesi

Çocuklarda Uyku Sorunu

Çocuklarda Uyku Sorunu


Uyku bozuklukları sadece yetişkinlerde rastlanan bir sorun değildir. Her çocukta dönem dönem yaşanan ve en sık rastlanan sorunlardan biridir.Süt çocuklarında bile uyku düzeninde değişiklikler olabilir. Geceleri sık ağlama, genelde bebeğin ya açlık yada gaz sancısından, diş çıkarma dönemlerinde ateş ve ağrıdan kaynaklanan huzursuzluk bilinen sebepler arasındadır.

Bebeklik dönemlerini bitirmiş, çocukluk dönemine geçişlerde de uyku problemleri yaşanabilir. Bu dönemlerde uykuya dalmada yavaşlık, isteksizlik, uykuyu geciktirme gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Tüm bunların çocuk için geçerli nedenleri vardır.

Hayal dünyası geniş olan çocuklar bazen hayal ve gerçeği karıştırıp zihinlerini meşgul edebilir,kendince değişik korkulara, kaygılara ya da üzüntüye kapılabilirler. Karanlık veya sessizlik korkusuna kapılan çocuklarda bu daha sık yaşanır.


Televizyon yeni izlemeye başlayan çocuklarda da bu durumlar oluşabilir. Çizgi film yada düzeye uygun olmayan film karakterleri ,değişik görünümlü yaratık ve obje
görüntüleri, çocukta korkuya hatta fobiye dönüşebilir. Bu korkularda kesinlikle çocuğun uykusunu etkiler.

Uykudan sık uyanma, bağırarak yada çığlık atarak uyanmalar çocukta tekrar uyuma isteksizliği doğurur.

Fizksel olarak sık hastalanan, süreğen hastalığı olan çocuklarda uyku problemlerinin olması normal kabul edilen sorunlar olarak görülür.

Ama bunun dışındaki uku problemleri olan çocuklara düzenli ve normal uykuyu kazandırma ebeveynlerin sabırlı ve anlayışlı tavırlarıyla geliştirilebilir

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web