16 Nisan 2010 Cuma

Bebeklerde Çocuklarda Kızamık Hastalığı

Bebeklerde Çocuklarda Kızamık Hastalığı




Kızamık virüsüdür.Bir kızamıklı ile temas ettikten on gün kadar sonra nezleye benzeyen başlangıç belirtileri ile ortaya çıkar. Ateş, gözlerde kızarma, ışığa bakamama, yaşarma, burun akıntısı, ve öksürük görülür. Yanak içi mukozasında İkinci molar diş hizasında parlak kırmızı bir taban üzerinde beyaz küçük noktacıklar halinde “koplik” lekeleri ortaya çıkar. 3-4 gün sonra önce baş ve boyundan başlayarak aşağı doğru yayılan kırmızı ufak döküntüler belirir. Ateş düşer. Döküntüler başlangıçta çok sayıdadır. Giderek birleşme eğilimi gösterir. Üçüncü günden sonra solmaya başlayarak bir hafta içerisinde kaybolurlar. Yerlerinde bir kaç gün sonra ince kepeklenmeler görülür.




Kızıl Bulaşması Damlacık yoluyla ya da enfeksiyona yakalanmış kişilerinburun ya da boğaz akıntılarına değme ile yayüım gösterir. Başlang belirtilerinin ortaya çıkmasından iki gün önce ve döküntüleri görülmesinden beş gün sonraya dek bulaşüncıdır.

Tedavi

Yoktur. Bakterilerin neden olduğu komplikasyonlar ömeği akut otltis nıedia (orta kulak iltihabı) ya da pnömoni (zatür gelişmişse uygun antibiyotikler, yüksek ateş için ateş düşürücül* verilir.

Komplikasvonlar

Başlıca komplikasyonlar arasında solunum yolu enfeksiyoı lan ve orta kulak iltihabı vardır, özellikle beslenmesi iyi olmayî çocuklarda olmak üzere zatüre ölüme yol açabilir. Ateşi düştükten sonra yeniden yükselen, öksürük, nefes darlığı, gelişen çocuklarc zatüre akla gelmelidir. Kızamığa yakalanan bin çocuktan birinde a sefalit olabilir. Bu çocuklarda şiddetli baş ağrısı, uyku hali. havs geçirme, kusma görülür. Ensefalite yakalanan hastalarda ölür kalıcı sekeller. sağırlık ve davranış bozukluklan meydana gelebilir.

Kızamık geçirdikten 7-10 yıl sonra subakut sklerozan panens falit gelişebilir. İlerleyici, ölümcül bir santral sinir sistemi ha talığıdır. Bu hastalar hareket ve davranış bozukluklan gösterir

Korunma

Kızamık aşı ile korunulabillr bir hastalıktır. Aşı en erken dok zuncu ayda yapılır. Yaşamın ilk altı ayında anneden geçen antlkorl bebeği korurlar. Kızamıkla temastan sonra ilk kırksekiz saatte a ilk altı günde immünoglobulin verilmesi ile korunulabilir. Kızartı döküntüleri çıkmış bir hastadan en az beş gün süreyle uzak dun ması gerekir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web