14 Nisan 2010 Çarşamba

Bebekler Biberona Alışırsa Emzirmek Mümkünmüdür

Bebekler Biberona Alışırsa Emzirmek Mümkünmüdür


Hayatın ilk günlerinde yaşanan değişik sorunlar nedeniyle, bebeğin biberona alışması ne yazık ki, sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle ilk haftalarda, bebeği hem anne sütü hem de biberon maması ile beslemek bu nedenle hiç tercih edilmez.

Bebeğin anne memesi ile biberonun emziğini emmesi sırasında yaşanan ağız içi hareketleri (oral dinamikler) birbirinden çok farklıdır. Biberonun emziği plastik olduğu için, anne memesinden serttir. Şeklini muhafaza eder. Anne memesi gibi esneyemez. Bebeğin ağzına verildiğinde yumuşak damağa çarparak bebeğin öğürmesine neden olur. Bebek dilini öne doğru uzatarak, biberon emziğini üst diş etleri ve dili arasında sıkıştırarak tutmak ister. Böylece emzikten akan süt miktarını kontrol edebilir. Bu emniyet tedbirine rağmen, süt çoğu zaman bebeğin doğrudan yemek borusuna akar. Sindirim sıkıntısı, gaz ve kolik nedeni olabilir. Bu sırada bebeğin dudakları da uzayıp yayılarak, biberon emziğini kavramaya çalışır.

Biberonla beslenen bebek

Bebek anne memesine geri döndüğünde şaşkınlık yaşar ve anne memesini de biberon emziği gibi emmeye çalışır. Bu nedenle emerken ısırır. 6-8 haftaya kadar bebek, emzik farklılığını algılayıp uygun şekilde emecek kadar tecrübe edinir. Bundan sonra anne, bebeği ile birlikte olmadığında biberon kullanılabilir.

Ayrıca, anne memesinden sütün akış hızı ile biberon emziğinden akan süt akış hızları da farklıdır. Anne memesinden süt emmek, biberona göre daha zahmetlidir. Bebek kolaya daha çabuk alışır. Daha az yorularak daha çok süt içmek kolayına gelecektir. Bu amaçla yeni doğan bebekler için, çok ince delinerek süt akış hızı azaltılmış özel biberon emzikleri de imal edilmiştir.

Bir diğer faktör de anne sütü ile biberon mamaları arasındaki lezzet farkıdır. Anne sütü nispeten nötr bir lezzettir. Şekerli tadı çok belirgin değildir. Buna karşın, biberon mamaları tatlıdır. Bebekler tatlı içecekleri daha kolay tercih ederler.

İşte bütün bu nedenlerle bebekler biberon mamasına alıştıktan sonra, anne sütüne geçişte zorlanırlar. Ama sabır ve ısrarla bu sorun çözülebilir. Süreç, birkaç hafta sürebilir.

• Bebek anneyi emmek için gerekli olan emzirme pozisyonunda rahatsız olur. Yine de bu pozisyonda onu rahatlatmaya çalışın.

• Memeyi emmesi için pratik yapma imkanı tanıyın. Memeyi düzenli aralarla sık sık emzirmeye çalışın. Sinirlenmeyin. Vazgeçmeyin.

• Anne ile bebeğin çıplak tenle temas etmesi çok önemlidir. Bu nedenle ten tene sarılmak onu rahatlatabilir.

Temas ve emzirme süt üretimini arttırır.

• Bebekler çok aç olmadıkları zaman daha kolay beslenirler. Çok aç olduğunda, anne memesinin denenmesi bebeği sinirlendirebilir. Bu nedenle çok acıkmasına fırsat vermeyin.

• Anne memesi yumuşak olduğu için bebek tarafından daha kolay ağza alınıp emilebilir. Gerektiğinde memenizi emzirme öncesinde biraz sağarak yumuşatın.

• Bebek bir defa annesinin kucağında kendisini tatmin edecek emme tecrübesi yaşarsa, sorun büyük ölçüde çözümlenir…

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web