11 Temmuz 2008 Cuma

SAGLIKLI BESLENMEK ICIN DIKKAT EDILECEK KURALLAR

Sağlıklı yaşamanın şartlarından bir tanesi de sağlıklı beslenmedir.Sağlıklı beslenme ise hangi besinleri nasıl,ne ölçüde ve ne zaman tüketeceğimizi bilmekle başlar.Sağlıklı yaşamak için doğru beslenmeyi öğrenip,yeme alışkanlıklarımızı ve tükettiklerimizi nasıl,ne miktarda ve nezaman almamız gerektiğini bilerek uygulamaktır. Örneğin; portakal suyu.Bir çoğumuz sabah kalvaltısında aç karnına portakal suyu içeriz.Hatta bir kaç bardak.Oysa bu genellikle o günümüzün hafif hafif başdönmesi ve rehavetle geçirmemize sebeb olur.Akşam geç saatlerde içilen portakal suyu geceyi uykusuz geçirmenize ve hatta kabus görmenize neden olabilir.Oysa portakal suyunu içmeden önce bir dilim ekmek yersek,bu tür şikayetlerinizi ortadan kaldırmış olursunuz.Taze sıkılmış meyve suları fazla bekletilmeden içilmelidir.Çünkü,hava ile temas eden meyve suyunun içindeki C vitamini,vitamin özelliğini yitirmeye başlar.Bu nedenle meyve sularını fazlaca sıkıp daha sonra içmek için buzdolabında veya açıkta bekletme alışkanlığınızı bırakınız.
Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu'na göre;sağlıklı beslenmek için dikkat edilecek kurallar;
*Sabah kalvaltısını kuvvetli yapıp,öğlen yemeklerini sebze ve meyve ağırlıklı olarak,akşam yemeklerini ise hafif olarak alınız.
*Abur cubur yemeyiniz.
*Akşam 21:00 dan sonra yemek yeme alışkanlığınızı bırakınız.

*Yatmaya giderken 1 bardak su içmenizin çok faydası var
*Sık yiyiniz,fakat porsiyonlar halinde her öğün arasında en az 2 saat arasında olmasına özen gösteriniz.
*Fazla tuzlu yemekten kaçınınız,vücudunuzda ödem(su birikimi) oluşumuna neden olur. Yüksek tansiyonu olanların özellikle az tuz tüketimine özen göstermesi gerekir.
*Gün boyu, fazla su içmeye özen gösteriniz.Çünkü organlarınızın rahat çalışmasına yardım etmiş olursunuz.

*İleri yaşlarda süt yerine,sütten yapılmış ürünler (peynir,çökelek,yogurt)gibi ürünleri tercih ediniz.

*Fazla süt kabızlığa ve sindirim tembelliğine sebeb olur.Eğer sütü çokça ve severek içiyorsanız,beraberinde bir dilim kepekli ekmek tüketiniz.

Kynak:İbrahim Saraçoğlu&Bitkisel sağlık rehberi

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web