16 Mayıs 2011 Pazartesi

Zencefil

Zencefil; genellikle ekvatoral iklim özelliklerine sahip olan ülkelerde yetişmekte olan sarımsı gri renklere sahip ve yuvarlak biçimli bir bitkidir. Toprağın yaklaşık olarak iki – üç karış altında yetişmekte ve yapı olarak düğüme benzeyen köklere sahip olmaktadır. Ülkemizde ise zencefilin ticaret amacı güdülmeyen yetiştiriciliği yapıldığı bilinmektedir. Türkiye’de kullanılacak özelliklere sahip olmayan bir bitkidir. Özellikle uzak doğu toplumları (çin, Hindistan, Bangladeş) üretimini yaparak pek çok konuda bitkisel olarak şifa aramaktadırlar.

Yapılan araştırmalarda Uzak Doğu topluluklarında ve özellikle Çin’de yirmi asırdır üretimini yapıldığı bilinmektedir. Hemen hemen toplumun her kesimi tarafından da aktif olarak kullanılmaktadır. Çin’de her türlü sindirim rahatsızlığında ( ishal, su kaybı, mide rahatsızlıkları, bağırsak hastalıkları) aktif olarak kullanılmaktadır. Hindistan’da ise aktif olarak bu bitki çocuk hastalıklarında ve enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıklarda sıklıkla kullanılmaktadır. Ülkemizde her ne kadar çok fazla bilinip kullanılmasa da tüm Dünya’da sıklıkla tercih edilen ve aranılan bir baharat türüdür.
Bu kadar ünlü olmasının temel özelliği de bu bitkinin grip ve nezleye karşı aktif olarak mücadele etmesidir. Yapılan araştırmalarda zencefilin soğuk algınlıklarına karşı aktif olarak kullanıldığını ve etkili bir mücadele yöntemi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Genel olarak değinmek gerekirse 5.000 yıla yakın bir süredir, dünya üzerinde bulunmaktadır. Ilıman iklimin yaygın olduğu tüm topraklardan Dünya’ya sunulmuş büyük bir nimettir.


Zencefilin Yapısal Özellikleri Ve Şekil Olarak İncelenmesi:


İlk bakışta genellikle birbiri içine yerleşmiş yuvarlak yumrular şeklinde görülen ve bu özelliği ile dikkat çeken bir kök yapısına sahiptir. Toprağın sertliğine göre değişkenlik gösterse bile genellikle toprağın 10 ile 30 cm alt kısımlarında bulunmaktadır. Bu kökün üzerinde ise birbiri içine kenetlenmiş gibi duran ve su üzerine damlayan dalgalar hissi veren halkalar şeklinde yayılım göstermektedir. Yapı olarak incelendiğinde ise bu bitkinin gövdesi birbiri içerisine yerleşmiş bir yapı olduğu dikkatleri çekmektedir. Yaprakları ise ilk zamanlarda küçük birer çubuk şeklinde olmasına rağmen ilerleyen zamanlarda gövdeden ayrılarak yaprak halini almaktadırlar. Zencefil çiçekli bir bitkidir. Genellikle yeşil renkte olan çiçekleri oldukça geniş bir renk aralığına da sahiptir.

Etken Maddelerini incelememiz gerekirse

Zencefil bitkisinin tüm Dünya’da aktif olarak kullanılmasının temel nedeni bünyesinde bulunduğu uçucu yağlardır. İçeriğinde bulunan fenol bileşikleri de popülerliğini artıran bir diğer özelliktir. Aynı zamanda içeriğinde bulundurduğu nişasta ve kalsiyum da önemli bir etkendir. B vitaminleri ve C vitaminin de bulunması sağlık açısından tercih edilmesine sebeptir.


Zencefil Bitkisi Neden Tercih Edilmelidir


• İçeriğinde bulunan yağ asitlerinden dolayı iştah açmaktadır.
• Antiseptik maddeler barındırdığından dolayı da kanı temizler
• Doğu Asya ülkelerinde de kullanıldığı gibi mide faaliyetlerini düzenler
• Özellikle hamile bayanlarda meydana gelen mide bulantılarını engellemektedir.
• Bağırsaklarda meydana gelen bazı maddelerin kolaylıkla dışarı atılmasını sağlar
• Solunumun yeniden yapılandırılmasını sağlar
www.saglikvesifa.com/zencefil-zencefilin-faydalari-zencefilin-kullanimi-zencefilin-zararlari-nelerdir.html

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web