TAZE sinirliot yapraklarıyla hazırlanan şurup kan temizleyici etkiye sahiptir ve her öğünden önce kullanılmalıdır. Yetişkinler 1 yemek kaşığı alırken, çocuklar yarım tatlı kaşığı alabilir. Sinirliot şurubu 2 ayrı reçeteye göre hazırlanabilir:
1- İki avuç dolusu iyice yıkanmış taze sinirliot yaprağı, kıyma makinesinden geçirilir. Bu yaprak lapası biraz su eklenerek sulandırılır. 250 gr çiçek balı ve 300 gr ham şeker eklenir. Çok düşük ısıda sürekli karıştırılarak kaynama derecesine geldiğinde ocaktan indirilir. Yaprak, bal ve ham şekerden oluşan ağdalı şurup, kavanozlara aktarılır ve buzdolabında saklanır.
2- Yıkanmış sinirliot yaprakları bir çömleğin veya cam kabın dibine bir kat dizilir ve üstüne bir kat ham toz şeker serpildikten sonra yine bir kat yaprak dizilir. Kap dolana kadar bu işlem sürdürülür. Kap dolduktan sonra, besinlerin korunmasında kullanılan ince plastik folyolarla, hava almayacak biçimde ağzı iyice örtülür ve bahçeye gömülür. Üstü toprakla örtülmeden önce, kap bir tahta parçasıyla koruma altına alınır. Toprağın altındaki değişmeyen ısıda sinirliot-şeker karışımı mayalanmaya başlar. 8 hafta sonra kap topraktan çıkarılır, oluşan şurup kısaca kaynatılır ve soğuduktan sonra şişelere aktarılır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder