19 Ocak 2008 Cumartesi

MEME KANSERİNE KARŞI SOYA FASULYESİ

Soya fasulyesinin çok yendiği Asya ülkelerinde meme kanserinin daha az görülmesi nedeniyle, bu maddenin meme kanseri riskini azalttığı ileri sürülüyor. Soya fasulyesi, vücudumuzda bulunan östrojen hormonuna benzeyen ve 'phyto östrojen' denilen bitkisel kaynaklı bir kimyasal madde içeriyor
Beslenme alışkanlıklarının kanser gelişimi ve kanserden korunmada etkili olduğu önemli bir gerçek. Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Bike Kocaoğlu, beslenme ve kanser arasındaki ilişkiye yönelik son araştırmalarla ilgili sorularımızı yanıtladı...
Beslenme ve kanserin ilişkisi nedir?
Kansere yol açan ve 'kanserojen' dediğimiz etkenlerden uzak kalarak, kanser gelişmesini önleyen besinlerden bol tüketerek, kanserden korunabiliriz.
Beslenme şeklinde kanser gelişme riskini artıran etkenler nelerdir?
Yağlı beslenmenin kanser gelişmesine neden olduğunu gösteren birçok çalışma var. Yağlı beslenmenin DNA'sı bozulmuş olan hücrenin çoğalmasını kolaylaştırdığı ileri sürülüyor. Ayrıca, alınan yağın vücutta yakılması sırasında bol miktarda serbest oksijen radikallerinin ortaya çıktığına ve bunların kanser gelişme riskini artırdığına inanılıyor. Özellikle sature yağlardan alınan yağların etkisinin daha fazla olduğu biliniyor. Bu nedenle sature yağları içeren kırmızı et ve tereyağı gibi hayvansal yağlardan uzak durulması öneriliyor.
Besinin pişirilme şekli önemli midir?
Eğer besinler tavada (yağda kızartma) veya ızgarada (közde) pişiriliyorsa, çok yüksek ısıda pişiriliyor demektir. Bu sırada ortaya çıkan bazı maddeler (heterosiklik) kanserojen etkenlerdir. Besinlerin sık sık bu şekilde pişirilerek yenmesi kanser riskini artırıyor. Özellikle kızartmada kullanılan yağların birkaç defa kullanılması bu riski daha da artırıyor. Zeytinyağı kızartmada kullanıldığında, diğer sıvı yağlara kıyasla daha az kanserojen etkisi olan serbest oksijen radikalleri ortaya çıkıyor. Bu nedenle kızartmada zeytinyağı öneriliyor. Besinlerin haşlanarak pişirilmesi ile bu sorun ortadan kalkıyor. Haşlama için kullanılan suyun içine birçok besleyici madde geçtiğinden, bu suyun dökülmemesi gerekiyor. Diğer bir yöntem de besinlerin buhar yoluyla pişirilmesi. Besinlerin pişirilmesi sırasında içerdiği antioksidan maddelerin korunması için en uygun yöntem olarak, buharda veya mikrodalga fırında pişirilmesi öneriliyor.
Besinin saklanma şekli önemli midir?
Taze sebze ve meyve bulunamadığında, donmuş gıdalar tercih edilir. Çünkü donmuş gıdalar hemen tazeyken dondurulduğu için besin özelliklerini korurlar. Donmuş gıdalar konserve yiyeceklere tercih edilmeli.
Beslenme şeklinde kanser gelişme riskini azaltan önlemler nelerdir?
Tahıllara, baklagillere, sebze ve meyvelere dayanan beslenmeyle kanser riskini azaltmak mümkün. Özellikle prostat, meme kanseri gibi hormon bağımlı kanserlerde bu tür beslenmenin kanseri önlediği biliniyor. DNA'da bozulmaya yol açan acetaldehit'in bu etkisini, bir B vitamini olan folat engelliyor. Şu halde alkol kullanan kadınların bol folat içeren diyetle beslenmeleri öneriliyor. Bu sayede meme kanseri risklerini, alkol kullanmayan kadınların seviyesine indirebiliyorlar. Folat; ıspanak, pazı, marul benzeri yeşil yapraklı sebzelerde, limon, portakal suyu gibi narenciyede, kuru fasulye, kuru bezelye gibi baklagillerde bol miktarda bulunuyor. Her gün bir bardak alkol alan kadınların diyetlerinde bu besinlerin bulunması, meme kanseri risklerinin artmasını önlüyor. Soya fasulyesi, vücudumuzda bulunan östrojen hormonuna benzeyen "phyto" östrojen dediğimiz bitkisel kaynaklı bir kimyasal madde içeriyor. Soya fasulyesinin çok yendiği Asya ülkelerinde meme kanserinin daha az görülmesi nedeniyle, bu maddenin meme kanseri riskini azalttığı ileri sürülüyor. Fakat bu görüşü destekleyen bilimsel bir çalışma bulunmuyor.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web