7 Haziran 2010 Pazartesi

Sünnet Yapılmış Bİr Bebek Verilecek İlk Gıda

Sünnet Yapılmış Bİr Bebek Verilecek İlk Gıda

Bebeğinize vereceğiniz ilk katı gıda maddelerinin çok lezzetli olmasına özen gös­terin. Tabii ki besin değeri olan gıda maddelerini seçmeniz yerinde bir davranış olacaktır ancak katı gıdalara geçiş aşamasında öncelikli olan kriter bebeğinize ve­receğiniz yiyeceğin tadının güzel olmasıdır. Geçiş aşamasında uyulması gereken başka bir kriter de bebeğinize vereceğiniz besinin sindirim sistemini zorlayan bir yiyecek olmamasıdır. Bebeğinize vereceğiniz katı besinleri rendelemeye, ezmeye ve püre haline getirmeye çalışın. Anne sütünden kesilen bebekler yediklerini he­men çiğnemeye alışamaz ve emmek isterler. Hazırlayacağınız püreler bebeğinizin işini kolaylaştıracaktır.


Püreler
Elma, armut, şeftali, kayısı ve muz püresi
■ Havuç, bezelye, tatlı patates, karnabahar, nohut ve brokoli püresi

■ Pirinç lapası
Bebeğiniz 6. ayını doldurduğunda doktorunuzun da uygun gördüğü yiyecek­leri püre haline getirmeyi deneyebilirsiniz. Bebeğinize farklı bir gıda maddesi ye­dirmek istiyorsanız, bu gıdanın yanında başka bir katı gıda vermeyin. Bebeğinizi alıştırmaya çalıştığınız katı gıda maddesini 3-4 gün boyunca denemeye çalışın. Bu süre içinde bebeğiniz bu gıda maddesinin tadına alışır. Bebeğinize farklı bir gıda maddesi yedirmek istiyorsanız, önerilen süreyi bekleyin çünkü yeni bir damak ta­dına alışması zaman alabilir. Yeni bir gıda denemesi için beklediğiniz 3-4 günlük sürede, bebeğinizin vücudunun verdiği reaksiyonları da takip edin. Örneğin, dene­diğiniz gıda bebeğinizde alerjiye ve benzeri bir sağlık sorununa yol açıyor mu? Bu tür soruların cevapları bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.

Bebeğinize vereceğiniz ilk gıdalar akşam yemeği için hazırlanan klasik yemek çeşitlerinden olmak zorunda değildir. Bebeğiniz verdiğiniz yiyecekten sadece bir­kaç kaşık yemekle yetiniyorsa, endişelenmeyin. Yemek yemeye alışan bebekler öğ­le ve akşam yemeği düzenine ve bu düzen çerçevesinde yenilen yemeklere de alı­şırlar. Bebeğinize, yemeğini bitiremeyeceği konusundaki endişelerinizi hissettir­meyin. Aksi takdirde, bebeğinizin yemeği, “endişe duygusu” ile özdeşleştirmesine neden olursunuz.
Bebekler için önerilmeyen gıdalar
“Alerji ve gıda tahammülsüzlüğü” başlığı altında bebeklerin sağlığını bozan bazı gıdalardan söz edeceğiz. Bu bölümde ise alerji ve gıda tahammülsüzlüğü dışında­ki sebeplerden dolayı uzak durulması gereken bazı gıda maddelerinden bahset­mek istiyoruz:
■ Ağır kırmızı et türleri (örneğin, kuzu eti) bir bebeğin sindiremeyeceği kadar fazla yağ oranına sahiptir. Bebeğiniz 9 aylık olana kadar, bu tür et çeşitlerin­den kaçının.
■ Bebek mamalarına tuz koymayın. Tuzlu gıdalar bebeklerin böbreklerini yorar.
■ Bebeğiniz 6-7 aylık olana kadar, mamalarına baharat koymayın.
■ Şekerli yiyecek ve içecekler diş çürümesini kolaylaştırır
■ Kızartılmış gıdalar bebekler için uygun değildir. Bebeğinizin mamalarına katı yağ ya da tereyağı koymayın. Sıvı yağ kullanmamaya çalışın. Buharda pişirilen mamalar bebekler için idealdir.
Bebeğiniz tattığı birbirinden farklı gıdalardan sonra herhangi bir sorun yaşama-mışsa, sizinle beraber sofraya oturabilir ve büyüklerinin yediği yiyecekleri yemeye başlayabilir. Özellikle de kahvaltı bebekler için ideal bir başlangıçtır

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

Related Posts with Thumbnails
Pasta Tarifleri

Uyarı

Bu site yayınlanan sağlık ile ilgili bilgiler , ziyaretçilerini bilgilendirmek amacıyla yayınlanmaktadır. Burada yayınlanan yazıların tamamı bilgilendirme amaçlı olup, hiçbir şekilde hekim muayenesi ve konsültasyonunun yerine konulmamalı, hastalık ve diğer sorunlara yönelik teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılmamalıdır. Sağlığınızla ilgili acil durumlarda, bekleme süresi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebileceği için, zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririz.
Genel Kişisel Web